Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges ambassadør møtte kuppmakerne i Thailand

Fortsatt trygt - her er svarene fra Norges Thailand-ambassadør til Dagbladet.no\'s lesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble en stille morgen i Bangkok i dag. Kuppmakerne har erklært nasjonal fridag. Banker, skoler og kontorer holder stengt. 300 nordmenn bor fast i millionbyen, som av øyenvitner Dagbladet.no er i kontakt med karakteriseres som «død».

Ambassadør Merete Fjeld Brattested er på sitt kontor i Bangkok og forteller om en stille by.

- Jeg har sett soldater på gatene i dag, de synes jo i bybildet. Vi ber folk om å holde seg unna store menneskemengder og holde seg oppdatert på situasjonen gjennom media og våre hjemmesider, sier Brattested.

Det er over 1000 fastboende nordmenn i Thailand, men ambassaden har ikke oversikt over hvor mange nordmenn som er i landet for øyeblikket.

Møtte kuppmakerne

Norges ambassadør Merete Fjeld Brattestad og andre diplomater møtte i formiddag  kuppmakerne.

-Hærsjefen holdt en briefing om hva som har skjedd og hvorfor. Hans forklaring på hva som har skjedd, var et resyme av kjente begivenheter i nyhetsbildet siste døgn, sier ambassadør Fjeld Brattestad til dagbladet.no.

Det har vært helt rolig som en vanlig dag i Bangkoks gater onsdag (ligger fem timer foran norsk tid).

MILITÆRKUPP: To munker passerer et kontrollpunkt i Bangkok nær regjeringsbygget. Thailands hærleder snudde i går det politiske kartet på hodet ved å kuppe makten og kaste statsminister Thaksin Shinawatra. Foto: Reuters
MILITÆRKUPP: To munker passerer et kontrollpunkt i Bangkok nær regjeringsbygget. Thailands hærleder snudde i går det politiske kartet på hodet ved å kuppe makten og kaste statsminister Thaksin Shinawatra. Foto: Reuters Vis mer

-Hærsjefen forklarte kuppet med at den innenrikspolitiske situasjonen var kommet så langt ut av stabil kurs at det var nødvendig å gjøre. Det haglet med spørsmål fra ambassadørene om hvorfor det var nødvendig med militær inngripen så lenge det allerede var en prosess på gang i Thailand, men vi ble ikke noe klokere av svarene, sier ambassadøren.

-Hva skjer med den avsatte statsministeren Thaksin?

-Kuppmakerne opplyste på møtet at Thaksin og alle medlemmene i den avsatte regjeringen får beholde sine rettigheter som thailandske statsborgere. Vi fikk ikke vite noe mer om hva det innebærer.

-Fikk dere vite hvordan den nye overgangsadministrasjonen blir sammensatt?

-Nei, det sa hærsjefen ikke noe om. Vi har bare fanget opp spekulasjoner her nede om at sentralbanksjefen blir ny statsminister.

-Blir det nyvalg i november som planlagt?

-Hærsjefen opplyste at den lovgivende forsamlingen som skal være i aksjon i løpet av to uker, skal sette i gang med utkast til et ny grunnlag. Vi fikk ikke vite hvordan den lovgivende forsamlingen skal settes sammen, men det blir neppe noe valg før grunnlovsutkastet er klart. Derfor kan det virke som valgplanene i november kommer for brått på etter kuppet, sier ambassadør Merete Fjeld Brattestad.

På en pressekonferanse etter møtet, opplyste de nye makthaverne at det vil ta ett år å utarbeide ny grunnlov, i følge NRKs korrespondent, som var på pressekonferansen.

image: Norges ambassadør møtte kuppmakerne i Thailand
<B>THAILANDS STERKE MANN:</B> Hærleder Sonthi Boonyaratklin har kuppet makten i Thailand, for «å bevare freden og ære kongen som er den alle thaier respekterer mest».
HEKTISK DØGN: Norges ambassadør til Thailand, Merete Fjeld Brattestad, dro rett fra møtet med kuppmakerne til sitt kontor i Bangkok for å svare på spørsmål til leserne på Dagbladet.no. Det er fortsatt trygt å reise til og være i Thailand, er konklusjonen.