- Norges ansvar stopper ikke ved egen landegrense

KrF lover å sparke fra seg i opposisjon dersom de blåblå samarbeidspartnerne kutter i bistanden.

ENIGE, MEN UENIGE: KrF, her ved leder Knut Arild Hareide (foran) og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen (i midten), har riktignok inngått en forpliktende avtale med Høyre og Frp. Det hindrer dem ikke å gi den nye blåblå regjeringen hard motstand i enkeltsaker i Stortinget. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
ENIGE, MEN UENIGE: KrF, her ved leder Knut Arild Hareide (foran) og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen (i midten), har riktignok inngått en forpliktende avtale med Høyre og Frp. Det hindrer dem ikke å gi den nye blåblå regjeringen hard motstand i enkeltsaker i Stortinget. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den nye regjeringen har en klar forpliktelse, som ikke stopper ved egen landegrense - ikke minst når mange andre land kutter i bistandsbudsjettet på grunn av finanskrise. Da har de et ekstra ansvar, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen til Dagbladet.

På kollisjonskurs Som kjent har KrF, sammen med Venstre, valgt å stå utenfor den nye borgerlige regjeringen, hvis grunnlag blir forhandlet om på Sundvolden Hotel fem mil utenfor Oslo. De to småpartiene har imidlertid inngått en forpliktende avtale med Høyre og Frp om støtte til regjeringen.

I avtalen får KrF gjennomslag for viktige kjernesaker, som økt vekt på kristendom i religionsundervisningen og kortere fedrepermisjon. Avtalen nevner imidlertid ikke spesifikt bistand - et område der partiet er fundamentalt på kollisjonskurs med Frp, som vil kutte i bistandsbudsjettet med flere milliarder kroner.

- Vi vil passe på at regjeringen iallfall overholder enprosentsregelen, sier Syversen, og sikter til Norges målsetning om å bruke én prosent av bruttonasjonalinntekten på bistand.

KrFs parlamentariske leder er også opptatt av å verne om distriktene, landbruket og fiskeriene - og å være vaktbikkje for at avtalepunktene om familiepolitikk blir overholdt.

- Vi skal passe på at regjeringen følger opp det de har lovet om barnehagedekning, pappapermen, kontantstøtten og familievernet, sier han.

Kamp om statsbudsjettet KrF akter med andre ord å sparke fra seg i opposisjon - selv om de altså har inngått en forpliktende avtale med den kommende blåblå regjeringen.

- Det brygger opp til harde dragkamper i Stortinget. Den første viktige prøvesteinen er statsbudsjettet (som blir lagt fram 14. oktober), sier Syversen.

Å legge fram statsbudsjettet for 2014 er det siste regjeringen Stoltenberg gjør før de overlater kontorene til de blåblå.

- Vårt mål er å sette KrFs preg på den kommende stortingsperioden. Derfor er det viktig å få gjennomslag for viktige endringer i de rødgrønnes budsjett, sier Syversen, men legger til:

- Vi forventer ikke å snu opp ned på statsbudsjettet med et håndslag.

Løft i rusomsorgen KrF varsler også at de vil kjempe for at helsesektoren - spesielt den delen av sektoren som i stor grad drives av frivillige, som rusomsorgen - får et løft.

- Under de rødgrønne har dette bare skurt og gått. Vi trenger ei politisk hånd på rattet, sier Syversen.

Han mener rusomsorgen må få mer forutsigbar drift, etter at den de siste åra har vært anbudsbasert.

- Det har manglet politisk styring over helseforetakene. Det har skvist mange i anbudsregimet, sier KrFs parlamentariske leder.

KAN FORVENTE MOTSTAND: Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg sitter nå og legger grunnlaget for den nye topartiregjeringen på Sundvolden Hotel i Buskerud. De kan vente seg motstand fra avtalepartner KrF dersom de f.eks. forsøker å kutte i bistandsbudsjettet. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
KAN FORVENTE MOTSTAND: Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg sitter nå og legger grunnlaget for den nye topartiregjeringen på Sundvolden Hotel i Buskerud. De kan vente seg motstand fra avtalepartner KrF dersom de f.eks. forsøker å kutte i bistandsbudsjettet. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer