Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges ansvar

- Forsvarssjefen har ikke besvart mine spørsmål, skriver Erling Borgen.

FORNØYD: - Jeg er svært fornøyd med at min bok, «Fredsnasjonens hemmeligheter», har ført til at forsvarssjef Harald Sunde viser vilje til å diskutere viktige spørsmål om grove menneskerettighetsbrudd og Norges deltakelse i den meningsløse Afghanistankrigen, skriver Erling Borgen. Foto: METTE MØLLER
FORNØYD: - Jeg er svært fornøyd med at min bok, «Fredsnasjonens hemmeligheter», har ført til at forsvarssjef Harald Sunde viser vilje til å diskutere viktige spørsmål om grove menneskerettighetsbrudd og Norges deltakelse i den meningsløse Afghanistankrigen, skriver Erling Borgen. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||JEG ER SVÆRT fornøyd med at min bok, «Fredsnasjonens hemmeligheter», har ført til at forsvarssjef Harald Sunde viser vilje til å diskutere viktige spørsmål om grove menneskerettighetsbrudd og Norges deltakelse i den meningsløse Afghanistankrigen. I et intervju besvarer han noen av de spørsmålene jeg stilte ham i et leserinnlegg. Andre spørsmål er fortsatt ubesvarte. Det er de viktigste spørsmålene.

Les forsvarssjefens svar her!

Forsvarssjef Sunde har bedre forutsetninger enn de fleste i Norge for å svare på sentrale og viktige spørsmål om den norske deltakelsen i Afghanistankrigen. Han har deltatt i de lukkede rom der Afghanistan-krigen og slagmarkens operasjoner har vært diskutert. Mens Norge har kriget i Afghanistan, har Sunde arbeidet som assisterende stabssjef ved NATO-hovedkvarteret i Brussel, med ansvar for operasjonsplanlegging. Han har vært utplassert norsk representant i NATOs militærkomite. Han har vært generalmajor og landkommandør ved Fellesoperativt hovedkvarter, og han har ledet Forsvarsdepartementets 3.avdeling for operasjons- og beredskapsplanlegging.

I MITT
leserinnlegg spurte jeg forsvarssjefen om hva det norske forsvaret «visste og vet» om torturen som har funnet sted inne på de allierte basene i Afghanistan, der norske offiserer og soldater har befunnet seg. Jeg spurte også om det norske forsvaret har protestert mot Donald Rumsfelds tortur direktiver. Dette er ubesvart. Forsvarssjefen sier at norske spesialstyrker ikke har observert noen brudd på folkeretten i Afghanistan.

De norske spesialstyrkene har heller ikke hatt noe kjennskap til hva «som eventuelt måtte foregå» i fengslene på Kandahar- og Bagram-basenene. Forsvarssjefen forklarer at fengslene var så godt isolert at det ikke var «mulig å høre hva som eventuelt foregikk innenfor bygningene».

JEG ER HELT
overbevist om at forsvarssjefen har fått med seg at Amnesty International og en rekke andre menneskerettighetsorganisasjoner har avdekket tortur og mishandling ved basefengslene i Afghanistan. I en rapport som Amnesty publiserte i 2005, forteller Guantanamo-fangen Jumah Al Dossari, hva som skjedde da han først ble fraktet til Kandahar-basen. Han kom dit i januar 2002. Da var norske offiserer, spesialsoldater og mineryddere på plass inne på akkurat denne basen. Al Dossari forteller:

«Etter at vi landet, ble vi tatt ned på rullebanen. Det var ekstremt kaldt. De fikk oss til å legge ossned på bakken. Vi hadde ikke klær som kunne beskytte oss mot kulden, fordi de pakistanske soldatene hadde tatt klærne våre. Soldatene begynte å slå oss og gå oppå oss der vi lå med ansiktet ned. Slagene og sparkene var så harde at ansiktsmasken skled av hodet til en av fangene. ... En av soldatene slo ham i hodet med geværkolben, og han mistet bevisstheten». Al Dossari ble samme natt slått bevisstløs inne i et telt. I Amnesty-rapporten forteller han at «at en soldat urinerte på hodet mitt Æ... Å han ristet av latter: ?Dere er fra Al Qaida, dere er terrorister, dere er hunder?.»

AL DOSSARI satt fem år på Guantanamo. Han prøvde å ta livet sitt en rekke ganger. I 2007 ble han sluppet fri. Han er aldri blitt tiltalt for noe. Det Al Dossari skildrer skjedde altså ikke i det lydtette fengslet som forsvarssjefen omtaler. Det skjedde i friluft på Kandahar-basen. Observerte norske offiserer slik behandling av fanger på Kandahar-basen? Hva mener den norske forsvarssjefen om slik fangebehandling? Hva har Norge rent konkret gjort i forhold til våre allierte, etter at verden fikk vite om overgrepene? Beklager det norske Forsvaret at det er blitt kommandert av norske stortingspolitikere til å delta i en krig der folkerett og internasjonale konvensjoner er brutt på denne måten?

FORSVARSSJEF SUNDE sier videre i sine svar til meg at Norge ikke var med på å ta noen fanger i forbindelse med Operation Enduring Freedom. Norge var heller ikke ikke med på å sende fanger til Guantanamo. Neivel? Norge har beviselig støttet og deltatt i operasjoner som har resultert i at uskyldige mennesker er sendt til Guantanamo. Hva mener den norske forsvarssjefen om fangetransporten til Guantanamo og det som skjedde der? At Norge ikke har tatt fanger, stemmer dessuten ikke med hva statssekretær Espen Barth Eide iForsvarsdepartementet har fortalt. På et Amnesty-seminar 6.12.05 sa statssekretær Barth Eide til TV2 at norske styrker i Afghanistan har tatt fanger:

- UBESTRIDT: - Det er ubestridt at det er begått alvorlige krigsforbrytelser i Afghanistan i strid med en rekke internasjonale konvensjoner og avtaler. Norge har kriget i Afghanistan i åtte år, skriver Erling Borgen. Foto: ESPEN RØST
- UBESTRIDT: - Det er ubestridt at det er begått alvorlige krigsforbrytelser i Afghanistan i strid med en rekke internasjonale konvensjoner og avtaler. Norge har kriget i Afghanistan i åtte år, skriver Erling Borgen. Foto: ESPEN RØST Vis mer

«Jeg har ikke noe tall på det, men det er klart at vi har deltatt i det». Statssekretæren sa også: «Det er ikke mulig å følge opp de som har blitt tatt til fange.»

AT NORGE kriger i Afghanistan er Stortingets ansvar. Tre ulike norske regjeringer har besluttet å sende norske soldater til krigen. Det er ubestridt at det er begått alvorlige krigsforbrytelser i Afghanistan i strid med en rekke internasjonale konvensjoner og avtaler. Norge har kriget i Afghanistan i åtte år.

Derfor er nasjonen Norge medansvarlig, moralsk og politisk. Statssekretær Barth Eide deler mitt syn. I et intervju i Ny Tid i juli i år, sa han at når Norge er med i NATO, gjør dette «oss kollektivt medansvarlig når sivile i Afghanistan blir drept. Dette er ikke noe vi prøver å vri oss unna».

Det er dokumentert at mange tusen sivile afghanere er drept siden USA slapp sine første bomber høsten 2001. I Afghanistan har Norge og norske soldater stått under amerikansk kommando. Norske offiserer har tjenestegjort ved krigens kommandosenter i USA. Norge har vært alliert med et USA som har godkjent tortur og ulovlige fangeoperasjoner og gjennomført angrep mot sivile mål med forferdelige konsekvenser.

DEN KANADISKE organisasjonen Uranium Medical Research hevder at uranbomber har blitt brukt iAfghanistan-krigen. Forsvarssjefen sier at han ikkekjenner til at det er benyttet ammunisjon der det «ble brukt uran» — og soldatene er ikke «undersøkt spesifikt med tanke på dette», sier han. Hvorforikke? Forsvarssjefen sier han ikke vil fortelle hvor mange drepte og skadde de norske soldatene har ansvaretfor i Afghanistan. Han sier det også er av «respekt for menneskelivet». Hva mener forsvarssjefen med det?

NY BOK: Erling Borgens nye bok. Foto: METTE MØLLER
NY BOK: Erling Borgens nye bok. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media