Norges Bank legger til grunn at boligprisene vil fortsette å stige den nærmeste tiden. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Norges Bank legger til grunn at boligprisene vil fortsette å stige den nærmeste tiden. Foto: Magnus Rørvik SkjølbergVis mer

Norges Bank: - Fallhøyden i boligprisene har økt

Lave renter bidrar til å holde boligprisveksten oppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): De siste månedene har boligprisveksten vært høy i store deler av landet, og prisene har steget mer enn anslått, fastslår Norges Bank i sin ferske pengepolitiske rapport.

«Gjeldsveksten i husholdningene har tiltatt noe og vært høyere enn ventet. Både boligprisene og gjelden i husholdningene stiger raskere enn de disponible inntektene», heter det.

Lave renter - høye boligpriser

I november var tolvmånedersveksten 11,6 prosent. Lave renter bidrar til å holde boligprisveksten oppe.

«Økte utlånsrenter fra bankene og økt tilgang av nye boliger kan bidra til å dempe boligprisveksten. Vi legger til grunn at boligprisene vil fortsette å stige den nærmeste tiden. Anslagene er noe høyere enn i forrige rapport», skriver sentralbanken.

Høy boligprisvekst og fortsatt oppgang i husholdningenes gjeldsbelastning er tegn på at finansielle ubalanser bygger seg videre opp, mener Norges Bank.

«Vi anslår at veksten i boligprisene vil holde seg høy den nærmeste tiden for deretter å avta. For første del av prognoseperioden er vekstanslagene noe høyere enn prognosene i forrige rapport», heter det.

Helgardering

«Den sterke veksten i boligprisene den siste tiden innebærer at fallhøyden i boligprisene har økt. Et tilbakeslag eller stemningsskifte i norsk økonomi kan gi et omslag i boligmarkedet og fall i prisene. På den annen side kan vi ikke utelukke at veksten i boligprisene også fremover vil bli høyere enn anslått», skriver Norges Bank.

Andre økonominyheter:
- Rentedommen er bra for boligmarkedet
2017: Så mye kan boligprisene stige i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger