Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges Bank advarer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjef Svein Gjedrem advarte i sin årstale torsdag mot for store lønnstillegg i det kommende hovedoppgjøret. Konsekvensen kan nemlig bli økt inflasjon og dermed økt rente. For den enkelte lønnsmottaker kan vinninga på lønnskontoen gå opp i spinninga i form av høyere månedlige betalinger til banken. Faktisk kan for høye lønnsøkninger bidra til å sette i gang en ond spiral som kan gi redusert sysselsetting og økt ledighet med de ringvirkninger dette vil ha for hele økonomien.

Forventningene til årets lønnsoppgjør er høyere enn på mange år nettopp på grunn av at arbeidsmarkedet i skrivende stund er stramt Det er stor etterspørsel etter arbeidskraft samtidig som det er bygget seg opp et press i offentlig sektor for høyere lønninger der. Dessuten har landets ledende prognosemakere, som Statistisk sentralbyrå og Norges Bank selv, kommet med anslag for lønnsutviklingen som kan virke selvoppfyllende.

I år har vi likevel sett klare tendenser på at den lange høykonjunkturen, og dermed evnen til

å bære høye lønnsøkninger, er i ferd med å flate ut. Årets første uker har vært preget av frykt for tilbakegang i USA og store fall i aksjekurser over hele verden. Verdiene på Oslo Børs har så langt i år falt med mer enn 15 prosent, noe som tilsvarer over 300 milliarder kroner. Spørsmålene de fleste økonomer stiller seg nå er om USA går inn i en langvarig lavkonjunktur og i hvilken grad det vil

påvirke verdensøkonomien. Hittil har frykt for dette gitt seg utslag i at banker verden over er blitt mer påholdne, investorer mer forsiktige og boligmarkedet mer usikkert.

Gjedrem viser til at kraftige lønnsøkninger på tampen av en høykonjunktur tidligere har gitt tilbakeslag i økonomien. Det er derfor all grunn til å ta hans advarsler alvorlig. Arbeidslivets parter må kjenne sitt ansvar for norsk økonomi og sikre rettferdig fordeling innenfor ansvarlige rammer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media