Norges Bank bommer hele tida på forbruket

Gang etter gang må Norges Bank utsette sine rentehevinger. En grunn er at den ventede forbruks­veksten aldri kommer.

ØKONOMI: Sjefstrateg Erica Blomgren og sjeføkonom Stein Bruun, SEB, treffer langt bedre med sine prognoser enn Norges Bank. Foto: Are Haram / Finansaivsen
ØKONOMI: Sjefstrateg Erica Blomgren og sjeføkonom Stein Bruun, SEB, treffer langt bedre med sine prognoser enn Norges Bank. Foto: Are Haram / Finansaivsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Parallelt med at Norges Bank gang etter gang har varslet økt konsum, og bommet, har sentralbankens renteplaner vært å heve styringsrenta snart, stort sett innen et år eller to. Og disse planene, rentebanene, er skjøvet ut i tid gang etter gang, skriver Finansavisen i dag.

Da dagens styringsrente ble satt, i mars 2012, var planen at styringsrenten i dag skulle være 1-1,25 prosentpoeng høyere enn den er, skriver avisa.

Det har skjedd noe med konsumet. Før fjoråret startet, ventet Norges Bank en konsumvekst på 4,25 prosent. Fasit havnet under halvparten, 2,1 prosent.

Norges Bank hadde fredag ikke anledning til å besvare spørsmål om eventuelle metodeendringer for å treffe bedre på forbruksveksten, som banken har bommet på hele tiden.

Ikke alene Norges Bank har ikke vært alene om å vente et klart konsumoppsving, som aldri har kommet.

- Likevel er det klart at prognosebommen her har hatt betydning også for rentebanene, som har varslet renteøkninger vi ikke har sett, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til Finansavisen.

Over samtlige åtte år samfunnsøkonomene i Norge har kåret den beste prognosemakeren, ligger Norges Bank på en fjerdeplass samlet. Stein Bruun og SEB topper listen.

0,05 og 1,5 prosent Styringsgsrenta i Norge er 1,5 prosent, mens den i Europa er 0,05 prosent.

Torsdag 18. september er det rentemøte igjen i Norges Bank. Etter sterkere BNP-vekst enn ventet i 2. kvartal, og høyere inflasjon enn ventet i sommer, har mange trodd at rentebanen vil bli hevet.

Etter nye signaler fra norsk økonomi fredag er det nå mindre sannsynlig.

- Lav kapasitetsutnyttelse og fallet i oljeinvesteringene gjør at Norges Bank senker rentebanen til uken, sier sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, til Finansavisen i dag.

Flere nyheter - Rentebanen trekkes ned
Spetalen brukte hele pengekassa i Standard Drilling
- Rentebanen trekkes ned Solgte for 13 millioner kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer