Norges Bank frykter norsk renteskandale

Har mottatt en rekke klager på uforklarlige bevegelser i pengemarkedsrenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Internasjonale finansinstitusjoner mener norske banker trikser med rentene for å tjene ekstra penger på andres bekostning, skriver Aftenposten.

Norges Bank uttrykker stor bekymring etter å ha mottatt en rekke klager på uforklarlige bevegelser i den norske pengemarkedsrenten (Nibor). «Hvis dette ikke er markedsmanipulasjon, vet jeg ikke hva det er», skriver en stor, internasjonal bank, i et brev til sentralbanken i mars i fjor.

Vurdere gransking Pengemarkedsrenten er viktig for utlånsrenten på mange lån, særlig til næringslivet, i Norge.

Sentralbanken har derfor bedt Finanstilsynet vurdere en gransking av mulig juks med norske renter, viser brev Aftenposten har fått innsyn i.

Nibor (Norwegian Interbank Offered Rate) er renten på lån mellom bankene. Renten fastsettes daglig klokken 12 og er et gjennomsnitt av seks bankers anslag.

Ifølge Norges Bank kan Nibor manipuleres blant annet ved at bankene antar en dollarrente som avviker fra det de burde anta var markedsrenten.

Avviser Norges Bank tar anklagene på alvor. I et brev til Finanstilsynet i august skriver de at det «er vanskelig å ta stilling til disse påstandene, men at utenlandske banker hevder dette er i seg selv grunn nok til bekymring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer