Norges Bank lagde sperra

De har jobbet i flere år for å få Photoshop til å nekte å åpne bilder av sedler.Slik stopper Photoshop falskmynterne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no avslørte tidligere i dag at siste versjon av billedbehandlingsprogrammet Photoshop, versjon 8.0 eller CS, nekter å åpne bilder av norske pengesedler. Du får isteden beskjed om at programmet ikke tillater å manipulere penger. Nå viser det seg at det er Norges Bank som har fått sperra inn via banksamarbeidet

Central Bank Counterfeit Deterrence Group.

Jobbet i flere år

Norges Bank har jobbet med kopisperra på penger i flere år.

- Dette er resultat av internasjonalt samarbeid på flere plan. Vi er med i gruppene som jobber med å få installert kopisperre på kopiutstyr og programvare for bildebehandling, sier Trond Eklund, fagdirektør Norges Bank avdeling for kontante betalingsmidler til Dagbladet.no.

Hensikten er å forhindre forfalskninger. Sentralbankene jobber dels med å legge inn elementer i sedlene folk selv kan se, dels elementer som bare maskiner kan se og dels med denne type tekniske sperrer.

Er på alle nye sedler

- Alle valørene i den siste seddelserie er nå oppgradert. I programmet er det lagt inn rutiner som sjekker konkrete gjenkjennelige elementer på norske sedler. Alle nye sedler i dag har disse elementene, sier Eklund.

Foreløpig kan du lett omgå sperra ved å bruke en eldre versjon av programmet, eller et program som ikke har sperra, for eksempel gratisprogrammet Gimp.

- Håpet er at sperra blir lagt inn i alle program av denne typen, sier Eklund.

Han sier at ingen til nå har klart å lage virkelig gode kopier av de nye oppgarderte sedlene. Sølvtråd i papiret, blank stripe på framsiden og trykk med perlemorseffekt på baksiden er svært vanskelig å gjenskape.