Norges Bank lar renta være på rekordlave 0,5 prosent

For niende gang på rad har Norges Bank bestemt at styringsrenta forblir uendret.

REKORDLAV RENTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde torsdag at styringsrenta holdes uendret på rekordlave 0,5 prosent.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REKORDLAV RENTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde torsdag at styringsrenta holdes uendret på rekordlave 0,5 prosent. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenta bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden. Beslutningen var enstemmig, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Beslutningen er i tråd med analytikernes forventninger. Renta har ligget på 0,5 prosent siden mars i fjor da den ble kuttet fra 0,75 prosent.

Norges Bank sier at kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi ser ut til å være høyere enn tidligere lagt til grunn. Inflasjonen er lavere enn ventet og vil kunne fortsette å avta i månedene som kommer, men økt aktivitet og avtakende arbeidsledighet tilsier at prisveksten vil ta seg opp.

Etter hovedstyrets vurdering er det fortsatt behov for en ekspansiv pengepolitikk. Renta ute er lave. Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi er fortsatt under et normalt nivå, og det er utsikter til at prisveksten blir mellom 1 og 2 prosent de neste årene.

De mener inflasjonsforventningene er forankret. Lav boligprisvekst vil dempe gjeldsveksten, men det vil ta tid før sårbarheten i husholdningssektoren reduseres.

Prognosen for styringsrenta i Pengepolitisk rapport 2/17 ligger på 0,5 prosent i år og neste år og øker gradvis fra 2019. Prognosen er lite endret fra forrige rapport, men ligger litt høyere i år og neste år og litt lavere mot slutten av prognoseperioden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer