- Norges Bank må kutte renten

Fallet i oljeprisen gjør at Norges Bank må kutte styringsrenten nå, mener økonomiprofessorer.

-BØR KUTTE RENTEN: Professorene Ragnar Torvik og Steinar Holden mener Norges Banks sentralbanksjef, Øystein Olsen, bør vurdere rentekutt. 
Foto: Siv Johanne Seglem
-BØR KUTTE RENTEN: Professorene Ragnar Torvik og Steinar Holden mener Norges Banks sentralbanksjef, Øystein Olsen, bør vurdere rentekutt. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg mener det er helt riktig at Norges Bank senker renten nå, sier professor Ragnar Torvik ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) til Dagens Næringsliv.

Han sier oljeprisfallet fra over 110 dollar fatet i juni til under 70 dollar nå gjør at det som var riktig rente da, ikke er riktig rente nå. Han anbefaler derfor Norges Bank å kutte renten med et kvart prosentpoeng på torsdagens rentemøte.

Også professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo anbefaler et rentekutt på 0,25 prosentpoeng.

- Oljeprisfall og lavere oljeinvesteringer har negative konsekvenser for norsk økonomi. Arbeidsledigheten er på vei opp, og det er vanskelig å få jobb nå. Dette taler klart for å senke renten. Jeg er enig i at det kan være lurt å være tidlig ute og ikke i etterkant, sier Holden til avisen.

Både Holden og Torvik sitter i avisens rentepanel, som gir råd om hva Norges Bank bør gjøre.

De øvrige tre medlemmene av panelet, Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI, Knut Røed ved Frischsenteret og Kjersti Haugland i DNB Markets, mener det er tøffe tider, men anbefaler likevel ikke rentekutt nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer