RENTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen satte torsdag ned styringsrenten til 1 prosent og viste samtisig frem en rentebane som svinger under 0. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
RENTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen satte torsdag ned styringsrenten til 1 prosent og viste samtisig frem en rentebane som svinger under 0. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

Norges Bank med graf som viser en rente under null

Norges Bank vil ikke snakke om egen graf som indikerer mulig negativ rente. - Parodisk, mener Skagen-forvalter Torgeir Høien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Torsdag kuttet Norges Bank styringsrenten til 1 prosent og åpnet for enda et kutt i løpet av høsten.

Norges Banks sannsynlighetsvifte for fremtidig rentebane viser imidlertid også en viss sannsynlighet for negative renter i løpet av de neste par årene, skriver Finansavisen i dag.

- Hvor stor vil dere anslå den sannsynligheten til?

- Jeg vil ikke tallfeste sannsynligheten for at renten kommer så langt ned. Da skal veldig mye skje i og rundt norsk økonomi, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til avisen.

- Utsiktene for norsk økonomi er veldig forskjellig fra andre lands. Ledigheten er lav. Vi har handlingsrom i finanspolitikken, uten gjeld på statens hånd. Vi har fortsatt handlingsrom i pengepolitikken. Vi har overhodet ikke vurdert den type tiltak som for eksempel våre naboland har tatt i bruk, legger han til.

- Veldig uklart - Det er noe parodisk over hele greia. Jeg synes det fremstår som veldig uklart hvordan en skal forstå rentebanen og sannsynlighetsviften, sier renteforvalter Torgeir Høien i Skagen Fondene til Finansavisen.

- Norges Bank må gjøre seg opp en oppfatning og tørre å sette på trykk hva de mener om sannsynligheten for en rente under 0 prosent. Er sannsynligheten null, eller er den 30-50 prosent, som viften tilsynelatende viser?

Hvis Norges Bank mener at viften ikke egner seg for numeriske anslag av ulike utfallsrom, må de ta konsekvensen av det, anbefaler han.

- De må tenke gjennom om disse viftene har en hensikt. Alternativet er å kutte dem ut. Slik jeg tolker Olsen, gir de en illusjon av kvantifisering som de ikke står inne for. Jeg har forståelse for det: Verden er kanskje for usikker til å ha en usikkerhetsvifte, sier han.

Høien mener reaksjonsfunksjonen til Norges Bank er blitt vanskeligere å forstå.

- Det er blitt vanskeligere å forstå neste trekk i pengepolitikken. Det er kanskje en konsekvens av at Norges Bank har stadig flere delmål, sier Høien og legger til at han har en følelse av at Norges Bank under Olsen hver dag spør seg om hva de skal finne på i dag.

Høien mener også at usikkerheten om hvordan Norges Bank reagerer på nye data dessverre har økt under Olsen.

- Jeg mener Norges Bank har hatt dårlig kommunikasjon lenge, og det ble ikke bedre i dag. Å kunne ha et klart svar for hånden om muligheten for negativ rente burde vært en selvfølge når Olsen signaliserer at neste trekk trolig er kutt til 0,75 prosent, sier han til avisen.

Flere økonominyheter - Usikkert om greske banker åpner mandag
- Før var det flaut, nå er det smart å handle hos oss
Sprek oppgang - steg 50 prosent første dag på børs
Volvo XC90 er SUV-eren

RENTE: Rentebanen til Norges Bank angir med en viss grad av sannsynlighet at styringsrenten kan bli satt ned til under null i løpet av de kommende par årene.
RENTE: Rentebanen til Norges Bank angir med en viss grad av sannsynlighet at styringsrenten kan bli satt ned til under null i løpet av de kommende par årene. Vis mer