Oljefondet

Norges Bank mener Oljefondet ikke bør eie aksjer i selskaper som utvinner olje og gass

Kan gjøre staten mindre sårbar for et varig fall i olje- og gassprisene.

NORGES BANK: - Rådet er utelukkende basert på finansielle argumenter, sier visesentralbanksjef Egil Matsen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
NORGES BANK: - Rådet er utelukkende basert på finansielle argumenter, sier visesentralbanksjef Egil Matsen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank mener oljefondet ikke bør eie aksjer i selskaper som utvinner olje og gass. Tanken er å redusere sårbarheten ved fall i oljeprisen.

Banken foreslår i et brev til Finansdepartementet å ta disse aksjene ut av referanseindeksen for fondet. Norges Bank mener det vil redusere sårbarheten for et varig fall i oljeprisene.

- Rådet er utelukkende basert på finansielle argumenter og analyser av statens samlede oljeeksponering, og gjenspeiler ikke et bestemt syn på utvikling i oljepris, fremtidig lønnsomhet eller bærekraft i olje- og gassektoren, sier visesentralbanksjef Egil Matsen.

Olje- og gassaksjer utgjør i dag omtrent 6 prosent av fondets referanseindeks for akjer, eller omtrent 300 milliarder norske kroner.

- Miljønyhet

- Dette er en kjempegod miljønyhet, det er et vannskille, eller kanskje oljeskille, i oljedebatten, sier Ingrid Lomelde, miljøpolitisk leder i WWF til Dagbladet.

Dette er viktig fordi det sier noe om at oljebransjen ikke er en framtidsbransje, og ikke en bransje å satse på. Grunnen er at risikoen i bransjen øker hver dag når vi får sterkere klimapolitikk på bordet, sier Lomelde.

Hun mener det vil ha direkte effekt for klima.

–Det er klart at hvis oljefondet selger seg ut av oljebransjen og bruker pengene på å investere i andre bransjer som ikke lager klimaproblemer, så vil det ha klimaeffekt.

Laver avkastning

Norges Banks analyser viser at olje- og gassaksjer i mye større grad enn andre sektorer er eksponert for endringer i oljeprisen. Olje- og gassaksjer har hatt betydelig lavere avkastning enn det brede aksjemarkedet i perioder med fallende oljepriser, påpeker banken.

- Problemstillingen som Norges Bank tar opp, er omfattende og har mange sider. Rådet fra banken må behandles på en grundig og god måte, slik praksis er for alle viktige veivalg i forvaltningen av Statens Pensjonsfond Utland (oljefondet). Regjeringen har ansvar for helheten i norsk økonomi og må se bredt på problemstillingen, sier finansminister Siv Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer