Norges Bank øker renta

Norges Bank økte sin foliorente og dagslånsrente til bankene med 0,5 prosent. Dyrere boliglån blir resultatet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Signalene fra bankene var i kveld entydige. De to siste renteøkningene fra Norges Bank den senere tid må få konsekvens for rentene i personmarkedet. Men bare få banker tillot seg å være konkrete.

- I løpet av neste uke øker vi rentene, sier Elin Ørjasæter informasjonssjef i Sparebanken NOR.

Jevnt over

Flere banker forbereder seg på å øke rentene på boliglån:

- Vi vil vurdere dette like over helgen. Det er ingen tvil om at renten kommer til å gå opp. Det vil skje før sommerferien, og jeg utelukker ikke at det kan skje allerede neste uke, sier informasjonssjef Helge Rangnes i Kreditkassen til NTB.

Trøsten kan være at også innskuddsrentene trolig vil øke.

- Vi ser på dette som en generell renteøkning. Det ville være unaturlig å ikke øke renta på innskudd også, sier Elin Ørjasæter til Dagbladet :på nettet. Det er imidlertid litt vanskeligere å spå et flatt tillegg på alle typer konti, mener hun.

Som alle andre

Sparebanken NOR vil ikke heve renta i dag. Den Norske Bank, Fokus og Kredittkassen vil også vente til neste uke før de gjør noe.

- Vi har ingen mulighet til å skjerme boliglånskundene etter dagens renteheving slik vi kunne ved forrige renteøkning. Men vi kommer ikke til å øke renta mer enn våre konkurrenter, sier informasjonssjefen.

Dårlig økonomi? - bind renta

Spørsmålet om folk nå bør binde renta er ikke lett å svare på skal vi tro Ørjasæter.

- Folk med anstrengt privatøkonomi bør vurdere å binde renta. Det er bedre å sove godt enn å spise godt, sier hun. De fleste finansanalytikere er enige i at renta hvertfall ikke vil bli lavere i tiden som kommer.

-Jeg tror renta er oppadgående, men ikke dramatisk, sier Ørjasæter.

Det er økningen pengemarkedsrenten og den svake kronekursen i forhold til ecu-indeksen den senere tiden som er bakgrunnen for renteøkningen, går det fram av en uttalelse fra sentralbanksjef Kjell Storvik. Norges Banks oppgave er å holde kroneverdien stabil i forhold til europeiske valutaer, påpeker Storvik.