<strong>ØKONOMI:</strong> Sentralbanksjef Øystein Olsen redegjør om Hovedstyrets rentebeslutning. Norges Bank kutter ikke styringsrenta. Den holdes på 0,5 prosent.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ØKONOMI: Sentralbanksjef Øystein Olsen redegjør om Hovedstyrets rentebeslutning. Norges Bank kutter ikke styringsrenta. Den holdes på 0,5 prosent. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Norges Bank rører ikke renta

Norges Bank har besluttet å holde styringsrenta uendret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har i dag besluttet å holde styringsrenta uendret på 0,50 prosent.

Til tross for at sentralbanksjef Øystein Olsen i mars og juni hadde en rentebane som med 100 prosent sannsynlighet skulle bety kutt i dag, var beslutningen i høy grad som ventet.

14 av 16 fikk rett

På grunn av flere positive nyheter fra norsk økonomi den siste tiden, og spesielt signalene Norges Banks regionale nettverk, hadde 14 av 16 økonomer ifølge Nordea Markets spådd uendret rente i dag.

I juni antydet også hovedstyret i Norges Bank at om norsk økonomi skulle bli utsatt for nye store forstyrrelser, ville det ikke utelukke at styringsrenta kunne bli negativ.

Øystein Olsen holder fremdeles fast på det, men sannsynligheten for det er nå trolig blitt langt mindre.

Rentebanen ble også jekket opp en ørliten tanke, med 0,1 prosentpoeng i år og det samme i 2017, 2018 og 2019. Men det til tross antydes det ikke en styringsrente høyere enn 0,4 prosent i 2017 og 2018 - og ikke høyere enn 0,7 prosent i 4. kvartal 2019.

Forrige renteendring fra Norges Bank var i mars i år. Da kuttet sentralbanken renten med 25 basispunkter (0,25 prosentpoeng), fra 0,75 prosent til 0,50 prosent.

Kan fremdeles bli satt ned

Utsiktene for importveksten hos Norges handelspartnere er noe svakere enn i juni, og forventede styringsrenter ute har falt litt. Oljeprisen er på om lag samme nivå som før sommeren, mens kronen har styrket seg noe. Påslaget i det norske pengemarkedet har økt og vært høyere enn anslått, skriver Norges Bank i sin korte redegjørelse.

Prisveksten her hjemme har vært uventet høy de siste månedene. Det er samtidig tegn til at veksten i norsk økonomi tar seg opp litt raskere enn anslått i juni. Boligprisveksten har tiltatt og vært høyere enn ventet. Lave renter kan bidra til at veksten i boligprisene holder seg oppe og øke sårbarheten i det finansielle systemet. På den andre siden er veksten i norsk økonomi moderat, og kapasitetsutnyttingen er under et normalt nivå. Lav kostnadsvekst og en noe sterkere krone gjør at prisveksten trolig vil avta etter hvert.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Analysene i rapporten innebærer en styringsrente som holder seg nær 0,5 prosent de neste par årene. Samtidig innebærer renteprognosen at det er litt større sannsynlighet for at styringsrenten settes ned enn opp det nærmeste året, heter det.

- Bunnen er bak oss

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier at de har sett klare signaler på at bunnen i norsk økonomi er bak oss.

- Veksten er riktignok noe sterkere en Norges Bank anslo i juni. Men omslaget skjer med lavere arbeidsledighet (registrert ledighet, se omtale av AKU under) høyere inflasjon, og sterkere vekst i boligpriser. Det er mer enn nok til å oppveie for at kronen er noe på den sterke siden og pengemarkedsrenten er høyere enn ventet, skrev han i dagens morgenrapport.

Han ser en sannsynlighet for videre kutt som noe mindre enn 50 prosent, men at markedet vil tolke det som at renten har nådd bunnen.

- Det er rimelig i tråd med prisingen i rentemarkedet. Vi tror derimot ikke valutamarkedet er forberedt på en mer optimistisk sentralbank som er på vei mot nøytral holdning og tror at den norske krona vil styrke seg, uttalte Bruce i forkant av rentenbeslutningen.

Holder døren på gløtt

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets sier at det nå er en 40 prosent sannsynlighet for et rentekutt til 0,25 prosent. Tidligere var det 100 prosent sannsynlighet for et kutt.

- Det er dermed 60 prosent sannsynlighet i rentebanen for at dette blir rentebunnen, sier han.

Syed forklarer ordlyden i rentebeslutningen med at døren ikke lukkes helt, men holdes på gløtt, slik at troverdigheten ikke forringes hvis sentralbanken eventuelt må snu ved et senere tidspunkt.

- En annen grunn er at sentralbanken trolig har villet forhindre en altfor stor kroneappresiering, sier han.

Flere rentenyheter

Årets viktigste rentedom
Sentralbanken tok grep i natt
Spår lav rente i lang tid

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer