Norges Bank selger krona

Norges Bank vil privatisere produksjonen av norske kronestykker. Myntarbeiderne på Kongsberg føler seg lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representantskapet i Norges Bank vedtok 24. oktober å starte en prosess med tanke på å selge Den Kongelige Mynt på Kongsberg. Det er her produksjonen av norske skillemynt foregår.

Levedyktig

- Bakgrunnen for denne beslutningen er den utviklingen som er skjedd i bedriften. Produksjon av medaljer, minnemynter o.l. - altså annen virksomhet enn det som dreier seg om skillemynt - betyr nå en vesentlig del for sysselsetting og omsetning i aksjeselskapet. Dette er virksomhet som ligger på siden av hva som er naturlig å drive med sentralbanken som eier. Vi tror derfor andre, kommersielle aktører kan være bedre egnet til å sikre bedriften en levedyktig framtid, sier direktør Harald Bøhn i Norges Bank til Dagbladet.

Føler seg lurt

Det er i dag 46 ansatte ved Den Kongelige Mynt AS i Kongsberg, hvorav drøyt 20 er engasjert i myntproduksjonen. Norges Bank eier alle aksjene.

Klubbleder Torbjørn Løwer i Myntarbeidernes fagforening sier at de ansatte føler seg lurt av Norges Bank:

- Da bedriften i 1999 ble besluttet omdannet til aksjeselskap, ble det sagt at dette var for å sikre arbeidsplassene på Kongsberg. Vi skulle få en friere stilling for å kunne skaffe oss flere bein å stå på, men dette fikk vi altså bare ett år på. Når det alt nå tas sikte på salg, føler vi oss lurt, sier Løwer.

Det naturlige ville være at landets skillemyntproduksjon var i offentlige eie.