Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges Bank senker renta

Også Kreditkassen og Sparebanken NOR varslar kutt i boliglånsrenta etter at Norges bank satte ned renta i dag. BNBank har allerede satt ned boliglånsrenta med 0,5 prosentpoeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank setter ned både foliorenta og dagslånsrenta med 0,5 prosentpoeng med virkning fra i morgen. I tillegg vil Den norske Bank sette ned boligrenta.

Foliorenta er dermed 7,50 prosent og dagslånsrenta 9,50 prosent. Forrige gang signalrentene i Norges Bank ble endret var den 25. august i fjor da presset mot den norske krona var betydelig.

Beslutningen om å sette ned renta er tatt på bakgrunn av utviklingen i penge og valutamarkedene og utsiktene til avdemping av presset i økonomien.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier i en kommentar at pengepolitikken ikke må bidra til å skape nedgangstider av en art som kan svekke tilliten til krona.

Fastholder valutaforskriften

Sentralbanksjefen avviser at Norges Bank med dette rentekuttet har forsøkt å påvirke konjunkturforhold. Det er ifølge Gjedrem fortsatt valutaforskriften som har vært avgjørende. Den pålegger sentralbanken å holde en stabil kronekurs.

- Det vi nå gjør vil bidra til å holde en stabil kronekurs. Styrkingen av krona og utsiktene til en avdemping av presset i økonomien gjør det riktig å sette ned renta nå, sier sentralbanksjefen.

Han føyer til at pengepolitikken fortsatt er innrettet med sikte på at kronekursen etter hvert bringes tilbake til en verdi rundt 8,35 mot euro. Onsdag ble en euro notert til kr. 8,57. Rentedifferansen overfor euro-landene er fortsatt betydelig.

- Et stramt statsbudsjett for 1999 og en høy rente de siste fem månedene har bidratt til å dempe presset i økonomien. Pris og kostnadsveksten vil etter hvert reduseres. For å ha en stabil valutakurs mot euro, må vi over tid ha en pris og kostnadsvekst som er på linje med euro-landene, sier Gjedrem.

sektorer, sa Gjedrem.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling