Norges Bank setter ned renta med 0,5 prosentpoeng

Den nye styringsrenta er nå 2,5.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liveoverføringen er levert og produsert av Smartcom:tv

(Dagbladet.no): Norges Bank kutter styringsrenten med 0,5 prosentpoeng.  

Den nye renta blir 2,5 prosent ble det klart på årets første rentemøte.

— Veksten i verdensøkonomien er ytterligere svekket siden desember. Lavkonjunkturen ute ser ut til å ramme bredt og bli dypere enn tidligere antatt, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

— Utsiktene for norsk økonomi og risikobildet tilsier at det nå er riktig å sette styringsrenten ned med 0,50 prosentenheter til 2,50 prosent, sier Gjedrem.

Nedgangen i rentene og de nye finanspolitiske tiltakene vil dempe utslagene av den internasjonale lavkonjunkturen på produksjonen og sysselsettingen i Norge, tror Norges Bank.

• Følg pressekonferansen fra Norges Bank direkte fra klokken 14.45 på Dagbladet.no

Skandiabanken kutter først

Skandiabanken er først ute av privatbankene til å følge etter.

Snaue 20 minutter etter at Norges Bank satte ned styringsrenta med 0,5 prosentpoeng, varslet Skandiabanken at de setter ned renta
på utlån og innskudd med inntil 0,60 prosentpoeng.

For nye lån gjelder nye rentebetingelser fra og med torsdag denne uken. For innskudd, kreditter og eksisterende lån vil nye rentebetingelser gjelde fra og med 19. mars.

Noen minutter senere fulgte DnB NOR etter med rentekutt på inntil 0,50 prosentpoeng.

Mer ned
De fleste ekspertene tror at renta skal mer ned utover våren.

Ni av ti norske bedriftsledere tror rentene vil fortsette videre nedover i 2009, viser en landsomfattende undersøkelse gjennomført for DnB NOR, i forkant av møtet.

Det kom ingen klare svar fra Norges Bank om dette i dag, men det antydes at renta kan komme til å bli enda lavere.

«Det er fortsatt stor usikkerhet om utviklingen fremover. Nedgangen i norsk økonomi kan bli dypere og mer langvarig enn Norges Bank har lagt til grunn. Da kan inflasjonen bli for lav. Det tilsier i så fall at renten settes ytterligere ned. På den andre siden er styringsrenten allerede redusert mye. Det vil ta noe tid før virkningene av det nye, og lavere, nivået på renten kommer til syne. Det kan isolert sett tale for å se an utviklingen over noe tid før styringsrenten endres vesentlig. », heter det i en pressemelding. 


Nye beregninger fra Nordea viser også at styringsrenten kan falle til 1,25 prosent i mai.

Det vil i så fall bety en utlånsrente til kundene på helt ned til 2,5 prosent.
 

SENKER RENTA:  Svein Gjedrem og Norges bank setter ned styringsrenta ble det kjent på rentemøtet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SENKER RENTA: Svein Gjedrem og Norges bank setter ned styringsrenta ble det kjent på rentemøtet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer