Norges Bank setter ned renta

Norges Bank setter ned bankenes innskuddsrente i Norges Bank med 0,5 prosentpoeng med virkningfra i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foliorenta er dermed 7,50 prosent og dagslånsrenta 9,50 prosent. Forrige gang signalrentene i Norges Bank ble endret var den 25. august i fjor da presset mot den norske krona var betydelig.

Skape nedgangstider

Beslutningen om å sette ned renta er tatt på bakgrunn av utviklingen i penge og valutamarkedene og utsiktene til avdemping av presset i økonomien.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier i en kommentar at pengepolitikken ikke må bidra til å skape nedgangstider av en art som kan svekke tilliten til krona.

- Styrkingen av krona og utsiktene til en avdemping av presset i økonomien gjør det riktig å sette ned renta nå, sier sentralbanksjefen.

Han føyer til at pengepolitikken fortsatt er innrettet med sikte på at kronekursen etter hvert bringes tilbake til en verdi rundt 8,35 mot euro. Rentedifferansen overfor euro-landene er imidlertid betydelig.

Presset dempet

- Et stramt statsbudsjett for 1999 og en høy rente de siste fem månedene har bidradd til å dempe presset i økonomien. Pris og kostnadsveksten vil etter hvert reduseres. For å ha en stabil valutakurs mot euro, må vi over tid ha en pris og kostnadsvekst som er på linje med euro-landene, sier Gjedrem.

(NTB)