Norges Bank setter opp renta

Norges Bank setter opp renten med 0,25 prosentpoeng til 5,0 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank setter opp renten med 0,25 prosentpoeng til 5,0 prosent. Det ble besluttet på sentralbankens rentemøte onsdag.

Det er årets sjette renteøkning. Uroen i de internasjonale kreditt- og aksjemarkedene kunne tilsi at renta ble beholdt uendret, men Norges Bank mener det foreløpig ikke er grunn til å fravike hovedstrategien.

Norges Bank har lagt vekt på sterk prisvekst på mange varer og tjenester og at veksten i økonomien har vært sterkere enn ventet.

- Kostnadsveksten stiger, og det er utsikter til at prisveksten tar seg videre opp. Disse forholdene taler for å øke renta, skriver Norges Bank i sin pressemelding.

Det var knyttet stor spenning til onsdagens rentemøte. Mange økonomer trodde at styret i Norges Bank kom til å sette opp renta, mens andre har ment at det ikke ville komme en renteheving i denne omgangen.

Norges Bank har tidligere sagt at renta skal opp på 5,75 prosent i april 2008. Statistisk sentralbyrå anslo i sine siste økonomiske analyser at rentetoppen vil være nådd i begynnelsen av 2008 med en styringsrente på 5,25 prosent. (©NTB)

(NTB)