Norges Bank tror renta blir uendret i et år

Rørte ikke styringsrenta i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En langvarig internasjonal lavkonjunktur og uro i finansmarkedene er årsakene til at Norges Bank onsdag valgte å holde styringsrenta uendret på 2,25.

- Slik vi nå vurderer det, kommer styringsrenten til å holdes på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Det er uro og usikkerhet i finansmarkedene og en forsterket og langvarig lavkonjunktur i industrilandene som er den viktigste årsaken til at Norges Bank nå nedjusterer sin rentebane betydelig.

- Uroen og svakere utsikter ute påvirker utsiktene også for norsk økonomi, sier sentralbanksjefen.

- Uvanlig usikkert Han legger til at det er uvanlig stor usikkerhet om den videre utviklingen i norsk økonomi, men analysene i Norges Banks nye pengepolitiske rapport legger til grunn at styringsrenta blir liggende i ro i et års tid.

- Skulle uroen ute forsterkes og utsiktene for vekst og inflasjon bli ytterligere svekket, kan renten bli satt ned. Med utsikter til høyere vekst og inflasjon kan renten gå opp tidligere, sier Olsen.

- Krever handlekraft Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) tar rentebeslutningen til etterretning, og mener at den internasjonale uroen krever politisk handlekraft. Han viser til at verden rundt oss er preget av stor usikkerhet og utsikter til lav vekst. Arbeidsledigheten har bitt seg fast på et høyt nivå. Enkelte land i euroområdet har så stor gjeld at det stilles spørsmål ved om de vil klare å betale renter og avdrag på lånene. Banker i euroområdet kan få store tap, dersom ett eller flere euroland ikke greier å betjene sin gjeld.

- Nasjonale myndigheter, EU, Det internasjonale valutafondet og Den europeiske sentralbanken arbeider intenst med å finne en løsning. Situasjonen krever politisk handlekraft, sier finansministeren.

Som legger til at selv om Norge skiller seg ut, vil et tilbakeslag i den internasjonale økonomien også påvirke oss.

- Et høyt kostnadsnivå gjør mange norske eksportrettede virksomheter sårbare for svakere internasjonal vekst, fall i eksportprisene og en sterk krone. Vi har tidligere også sett hvor fort uro i finansmarkedene kan spre seg mellom land, sier finansministeren. (©NTB)

(NTB)