Norges Bank-vaktbikkje slår alarm

Svakt faglig tilsyn.

BEKYMRET: Tormod Andreassen  mener det er for lite kontroll med oljefondet. 
Foto Knut Falch / SCANPIX
BEKYMRET: Tormod Andreassen mener det er for lite kontroll med oljefondet. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tormod Andreassen i representantskapet i Norges Bank sier at organet mangler kunnskap, uavhengighet og innsyn til å føre kontroll med sentralbanken og oljefondet.

Representantskapet skal føre tilsyn med at reglene for bankens virksomhet blir fulgt. Andreassen ble selv valgt inn i representantskapet i fjor, og for første gang retter han nå som sittende medlem i Norges Banks styrende organer kritikk mot banken i en bekymringsmelding.

- Sentralbanken er meget administrasjonsstyrt. Representantskapet er redusert til et sandpåstrøingsorgan, for å sette det på spissen, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Han advarer mot kombinasjonen av sterk administrasjon og lav kompetanse, samt manglende uavhengighet i styrende organer. Ifølge Andreassen fører det til svakt faglig tilsyn og kontroll med virksomheten.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er også hovedstyrets leder og leder organet som skal føre tilsyn og kontroll. Andreassen sier en slik rolleblanding ville vært i strid med aksjeloven dersom Norges Bank var et privat selskap.

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank avviser kritikken. Banken mener at den legger stor vekt på åpenhet og har sterkere innslag av ekstern kompetanse og kunnskap enn andre sentralbanker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer