Norges Bank vil fjerne 50-øringen

Er for lite brukt.

FORSVINNER SNART: 50-øringen.
Foto: Jacques Hvistendahl
FORSVINNER SNART: 50-øringen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| 50-øringen er for lite brukt, derfor kan den minste mynten vår like godt fjernes, mener Norges Bank.

Norges Bank bestemmer selv hvilke mynter og sedler vi skal ha. Tidligere har Norges Bank fjernet både ettøringen, toøringen, femøringen, tiøringen og 25-øringen, og nå står altså 50-øringen for tur, skriver Dagsavisen.

- Norges Banks vurdering er at 50-øren ikke lenger sirkulerer som en ordinær betalingsmynt. Den brukes av butikker for å gi igjen veksel, mens kundene i stor grad legger mynten til side i stedet for å bruke den ved senere betalinger, heter det i brevet.

Ved betaling med kontanter må beløpene vi skal betale i kiosker, butikker og andre steder avrundes til nærmeste krone og ikke til nærmeste 50-øring, som i dag. Norges Bank tror likevel ikke at dette vil føre til økt prisstigning.

- Det er kun sluttbeløpet ved kontante betalinger som skal avrundes, og ikke prisen på den enkelte vare. Elektroniske betalinger påvirkes ikke av en myntinndragning, heter det i et brev om 50-øringens skjebne, som nå er sendt alt fra næringslivsorganisasjonene til mynthandlerne.

Svenskene pensjonerer sin 50-øring om noen uker. Mynten opphører å være tvungent betalingsmiddel 30. september i år. Danmark beholder sin 50-øring inntil videre, men 25-øringen ble avskaffet i 2008.

(NTB)