Norges Banks biler godt plassert på handikapplassene i gata

- Problematisk parkering, sier Handikapforbundet.

UTRYKNINGSKLAR Disse bilene står klare dersom sentralbanksjefen, eller andre sentralt plasserte i Norges Bank, får dårlig tid. Ansikter og bilskilt er sladdet. FOTO: Øistein Nordum Monsen / Dagbladet
UTRYKNINGSKLAR Disse bilene står klare dersom sentralbanksjefen, eller andre sentralt plasserte i Norges Bank, får dårlig tid. Ansikter og bilskilt er sladdet. FOTO: Øistein Nordum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Norges Bank sier at bilene er utrykningskjøretøy og viser til at de som utrykningskjøretøy har rett til å gjøre unntak fra veitrafikkloven §8. Norges bank vil ikke kommentere om de ser noen prinsipielle utfordringer med å oppta disse plassene.

Magnhild Sørbotten er regionleder i Norges Handikapforbund Oslo. Hun mener det er problematisk at Norges Bank ikke har ønsket å uttale seg om prinsippielle utfordringer ved å parkere på Handikapplasser.
- Det er vel et uttrykk for at de ikke har tenkt gjennom at det er skaper mer problemer for andre å parkere her enn på ordinære p-plasser, sier Sørbotten.

Hun får mange henvendelser fra Handikapforbundets medlemmer om feilparkering på plasser reservert for biler med handikaptillatelse.

- Dette er plasser som er nødvendige for mennesker med bevegelseshemninger. Disse bilene kan ha  lasteramper som krever ekstra plass, slik at de ikke kan benytte ordinære p-plasser. Det er heller ikke slik at våre medlemmer har noe bedre tid enn andre, for eksempel bankdirektører, sier Sørbotten.

Viktig behov - Plassene er ment for dem som ikke klarer å forflytte seg over lange strekninger. Det er viktig at parkeringsplassen ligger i nærheten av bygget. Hvis ikke kan det hende at mange må snu og kjøre hjem igjen, fordi plassene de skulle ha brukt var opptatt, sier Sørbotten.

Den aktuelle parkeringsplassen befinner seg i et område med stor trafikk til nærliggende kontorer.
 
- Jeg syntes det er litt dårlig stil over det. Hvis sjåførene på død og liv måtte feilparkere kunne de gjort det på en annen plass, for eksempel utenfor oppmerkede plasser. Nå er de til hindrer for de som virkelig trenger plassen, sier hun.

- Utrykningskjøretøy Roger Sundkjer, sikkerhetsdirektør i Norges Bank, bekrefter at sjåførene på bildet er koblet inn i saken, etter Dagbladets henvendelser.
- Norges Banks kjøretøyer er registrert som utrykningskjøretøy og kan derfor fravike veitrafikkloven § 8. Norges Bank parkerer likevel svært sjelden på parkeringsplasser som er reservert handikappede. Hendelsen i går var en følge av et ekstraordinært sikkerhetsmessig oppdrag, og våre sjåfører var beredt til å flytte bilene umiddelbart ved behov, skriver Sundkjer i en e-post til Dagbladet.

Norges Bank vil ikke kommentere hvem som benyttet bilene i går.

Handikapforbundet syntes ikke det er en formildende omstendighet at sjåførene stod ved siden av bilen.
- En annen sjåfør, som leter etter HC-parkering, vil ikke nødvendigvis se at sjåføren står der og vil anta at plassen er tatt, sier Sørbotten.