Norges Banks miljøtale

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Miljøvernorganisasjonene har fått en ny venn: Sentralbanksjef Svein Gjedrem. I sin årstale torsdag karakteriserte han høye avgifter på transport samt økte strøm- og energipriser som «en liten pris å betale», målt mot de kostnader miljøforurensningen og klimautslippene kan påføre oss. Han viste til at de fleste av oss årlig betaler tusenvis av kroner for å forsikre oss mot følger av hendelser vi forhåpentligvis aldri vil oppleve, jevnfør hva vi betaler til forsikringsselskaper i brann-, livs-, reise- og livsforsikringer. Det er en høyst relevant sammenlikning, med den urovekkende forskjell at sannsynligheten for at miljøødeleggelser vil inntreffe og påføre oss store kostnader er skyhøy sammenliknet med andre ulykker vi forsikrer oss mot.

Faktisk skjer det allerede. Stormer og oversvømmelser som skyldes unormalt vær påfører bygninger, veier og baner store skader som det koster enormt å reparere. Forsikringsutbetalingene øker. Det samme gjør premiene. Ennå har ikke verdens rikeste land, USA, klart å reparere skadene etter Kathrina-orkanen i området rundt New Orleans seinsommeren 2005. Både kommuner og enkeltpersoner i Norge har erfart hva flom og ras kan avstedkomme av ødeleggelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer