Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges Banks rentedom

Slik begrunner Norges Bank dagens rentebeslutning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):Norges Bank har i dag besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,75 prosent.

I forkant av rentemøtet var det omtrent like mange økonomer som ventet kutt som ventet at den ville bli holdt uendret.

Forrige renteendring fra Norges Bank skjedde 24. september 2015. Da kuttet sentralbanken renten med 25 basispunkter (0,25 prosentpoeng), fra 1,00 til 0,75 prosent.

Slik begrunnes beslutningen Virkningene på norsk økonomi av fallet i oljeprisen og nedgangen i oljeinvesteringene kommer gradvis til syne, skriver Norges Bank.

Husholdningenes konsum og private investeringer ventes å bli lavere fremover enn tidligere lagt til grunn. På den andre siden vil en ekspansiv finanspolitikk bidra til å holde etterspørselen etter varer og tjenester oppe. ­Samlet sett er det utsikter til at veksten fremover blir litt svakere enn ventet. Arbeidsledigheten ventes å stige noe mer enn anslått i forrige rapport, heter det videre.

Pengepolitikken er ekspansiv og understøtter omstillingen i norsk økonomi. Kronen har svekket seg, og prisveksten har tatt seg opp. En lavere styringsrente kan øke risikoen for at veksten i eiendomspriser og gjeld tiltar. Usikkerhet om virkningene av pengepolitikken taler for å gå varsomt fram i rentesettingen.

- Etter en samlet vurdering av utsiktene og risikobildet valgte hovedstyret å holde styringsrenten uendret på dette møtet. Blir utviklingen om lag slik vi nå ser for oss, kan styringsrenten bli satt ned i løpet av første halvår 2016, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Slik hovedstyret nå vurderer utsiktene, kan styringsrenten bli satt ned i løpet av første halvår 2016.

Reduksjonen i styringsrenten i september synes å ha fått fullt gjennomslag i bankenes utlånsrenter. Samtidig melder bankene i Norges Banks utlånsundersøkelse om noe strammere utlånspraksis. Hovedstyret merker seg at analysene i denne rapporten viser litt svakere vekstutsikter for norsk økonomi enn i september, heter det i redegjørelsen til hovedstyret i Norges Bank.

Analysene innebærer en styringsrente som avtar til noe under ½ prosent i 2016. Mot slutten av prognoseperioden anslås styringsrenten å øke til i underkant av 1 prosent. Med en slik bane for styringsrenten tilsier analysene at prisveksten blir værende nær 3 prosent den nærmeste tiden før den gradvis avtar til om lag 2 prosent mot slutten av prognoseperioden, heter det.

Analysemiljøet trodde på kutt Mens analytikerne var delte i sitt syn, ventet et flertall i det norske analysemiljøet, ifølge Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andreen, at styringsrenta ville bli kuttet.

Due-Andresen var blant de som ventet at renta ville bli kuttet og at rentebanen, som signaliserer hva Norges Bank tror om den videre utviklingen i styringsrenten, samtidig ville bli senket med omtrent 0,25 prosentpoeng.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets trodde også at renten ville bli kuttet, men mente at Norges Bank burde vente til mars neste år.

Noen nyttige lenker

Slik fastsetter Norges Banks styringsrenten (videolenke).
Her er de som tok beslutningen.
Her finner du oversikt over rentemøter og endringer i styringsrenten.

Flere økonominyheter Hold deg fast: Vi kan få to valutasjokk på to dager
- Dette skjer med pensjonen din hvis du dør
Selv spinnville spådommer slår til: - Først da kan vi se oljeprisen i 100 dollar igjen

RENTEBANEN: Norges Bank tar ned rentebanen og åpner for en styringsrente på 0,4 prosent mot slutten av 2016. Kilde: Sparebank 1 Markets
RENTEBANEN: Norges Bank tar ned rentebanen og åpner for en styringsrente på 0,4 prosent mot slutten av 2016. Kilde: Sparebank 1 Markets Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media