Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De nye sedlene:

Norges Banks «torskevideo» for nye sedler får internasjonal oppmerksomhet

200-lappen med torskemotiv lanseres 30. mai.

«SE TORSKEN»: Norges Banks video er «en oppdatert nyinnspilling av KLMs slager 'Torsken kommer' fra 1980.» De nye sedlene kommer 30. mai, hvor torsk er frontfigur på 200-lappen. Videoen har fått internasjonal oppmerksomhet. Video: Norges Bank Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 14 tirsdag 30. mai kommer de nye 100- og 200-kronesedlene. Én ting som skiller dem fra tidligere er at kjente nordmenn er byttet ut med motiver fra Norges maritime historie.

200-lappen som nå viser vitenskapsmannen Kristian Birkeland, erstattes med en torsk. Og 100-lappen med operasanger Kirsten Flagstad erstattes med Gokstadskipet.

Det skriver NTB.

Internasjonal oppmerksomhet

I anledning nye sedler har Norges Bank spilt inn en video til 200-kroneseddelen. Sangen er ikke overraskende «Torsken kommer», opprinnelig laget av humor-trioen Knut Lystad, Lars Mjøen og Trond Kirkvaag (KLM) i 1980.

Nå er det komikerne Knut Lystad, Lars Mjøen og Jon Niklas Rønning som synger den nye versjonen «Torsken kommer II - Torske kroner nå».

  • Se videoen øverst i saken.

Videoen er sett nesten 400 000 ganger på ei knapp uke, og det er ikke bare nordmenn som har fått den med seg. Den britiske finansavisa Financial Times har skrevet saken «‘Torsken kommer!’: Norges Bank ønsker nye pengesedler velkommen med spesiell video.»

I saken har de også oversatt deler av teksten til engelsk.

Også BBC har omtalt videoen. De skriver: «Fisking er av stor betydning for Norges økonomi, og derfor skal de nye sedlene deres ha et bilde av en torsk. Man skulle trodd at dette var åpenbart for nordmenn, men for å være sikre har Norges Bank laget en komedie for å forklare dette.»

- Overveldende

Komiker Jon Niklas Rønning forteller Dagbladet at responsen på videoen har vært «massiv og overveldende».

- Det er vanvittig gøy! Det er uhyre sjelden at norsk humor får omtale i utlandet og særlig når innholdet er på norsk. Jeg tror folk i utlandet har reagert positivt på at en sentralbank som Norges Bank kan lansere sedler på denne uhøytidelige og humoristiske måten.

Sedlene skal være sikrere enn før

Under YouTube-videoen til Norges Bank er det flere utenlandske kommentarer, som: «Fantastisk!», «Dette er det beste. Noensinne.»

Lanseringen av de nye sedlene på tirsdag skal feires i Svolvær. Her kan du blant annet bytte en gammel seddel med en ny, og sannsynligvis bli en av de første med en torskeseddel i hånda.

De nye sedlene har ikke bare nye motiver, de skal også være sikrere. Norges Bank skriver at «Den nye seddelserien er enda sikrere enn tidligere serier.» Dette innebærer vannmerke, sikkerhetstråd, flytende ring og ankerkjetting. De to sistnevnte skal gi illusjon av bevegelse på motivet når man beveger på seddelen.

De nye 50- og 500-lappene kommer i slutten av 2018, og skal ha motiv av fyrtårn og av redningsskøyten «Stavanger». Nye 1000-lapper, med motiv av en blå bølge, kommer høsten 2019.

De gamle sedlene er gyldige i tolv måneder, men kan veksles hos Norges Bank i ti år fram i tid, ifølge Norges Bank.

Hele Norges coronakart