Norges beste blogger starter Muhammed-aksjon

Moralsk tvilsomt, sier islam-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Vinner av Dagbladets Gullblogg, Vampus, står nå fram med fullt navn på bloggen sin Vampus Verden.


Heidi Nordby Lunde, heter den velformulerte, unge damen.

Tidligere har Lunde fått kritikk for å blogge anonymt. Grunnen til at hun velger å bruke navnet sitt, er den pågående striden om publisering av Muhammed-bilder. Selv hadde hun lagt et slikt bilde på bloggen sin.

«Dette bildet er til støtte for alle undertrykte i alle land som ikke får brukt sin ytringsfrihet av redsel for represalier. Demokratiske rettigheter skal aldri tas for gitt, og vi skal aldri bøye av mot trusler om vold og terror. Aldri.», skriver Lunde.

- Forbanna

Lunde oppfordrer i sitt siste innlegg  alle bloggere til å publisere bilder av profeten Muhammed.

- Det at jeg nå står fram med fullt navn dreier seg selvfølgelig om debatten som raser om publiseringen av disse bildene, sier Lunde til Dagbladet.no.

Hun sier hun er spesielt opptatt av ytringsfriheten på nettet:

- Ytringsfrihet er en så viktig sak, og i bloggsfæren som er et alternativ til mainstream-media må man være ekstra påpasselig nå.

Lunde understreker at hun står fram med fullt navn fordi hun oppfordrer andre til å vise Muhammedbilder og skrive navnet sitt, og vil vise at hun står inne for oppfordringen.

- Presset fra før

- Det som gjør denne oppfordringen problematisk, er at den kommer i en situasjon hvor dette har blitt en så betent sak. Og når oppfordringen kommer fra en som representerer den kulturelle majoriteten, vil dette oppleves som et angrep på folk som er presset fra før, sier Oddbjørn Leirvik, førsteamanuensis i interreligiøse studier ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.no.

Leirvik har lest Lundes blogg på Dagbladet.nos oppfordring. Han mener ikke at slike bilder i seg selv alltid er krenkende, men at det kommer an på situasjon.

- Det er viktig å mane til tilbakeholdenhet nå. Situasjon er blitt så eksplosiv at alle parter bør legge bånd på seg. Jeg syns det er moralsk tvilsomt at majoriteten benytter sitt overtak på denne måten, mener Leirvik.

- Hvordan ville det vært hvis den muslimske majoriteten i Pakistan bestemte seg for å «ta» den kristne minoriteten på en tilsvarende måte? Alle menneskerettighetsaktivister i Vesten gjør anskrik når sånt skjer, sier Leirvik.

- Ingen vil jo såre ...

Er du ikke redd for at dette kan såre og støte mennesker?

- Man ønsker jo aldri å såre noen, men dette handler om å være åpen for religionsdebatt og kritikk. Og så lenge folk i andre deler av verden sier at folk er hunder, at demokratiet skal brenne, og at norske kvinner er horer, må vi kunne si fra, mener Lunde.

Hun er opptatt av at også politikerne bør ta tydeligere stilling i saken, og mener den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen har mye mer ryggrad enn norske politikere:

- Hvis vi med noen form for troverdighet skal kritisere brudd på ytringsfriheten i andre land, kan vi ikke støtte selvmordsbombere og folk som kommer med drapstrusler, mener hun.

Lunde sier hun ikke er redd for konsekvensene av oppfordringen, og har på kort tid fått mange støtte-erklæringer.

- Det er flere som allerede har gjort noe av det samme som meg, og jeg linker videre fortløpende i min blogg til de som publiserer bilder. Den første oppfordringen kom forøvrig på bloggen amerikanske tilstander, sier hun.

MED FULLT NAVN: Vampus, alias Heidi Nordby Lunde, har sterke meninger i debatten om Muhammed-tegningene.
MORALSK TVILSOMT: - Det er viktig å mane til forsiktighet i en så eksplosiv situasjon som dette, mener Oddbjørn Leirvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer