Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges dyreste spekemat

E.coli og farlig morrpølse har kostet Gilde 90 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gilde fikk et underskudd på 90 millioner kroner i årets første fire måneder. E. coli-mistanken må ta store deler av skylden, mener konsernet.

Resultatet er i betydelig grad påvirket den alvorlige situasjonen som oppsto da Mattilsynet framsatte mistanke om at Gildes kjøttdeig kunne inneholde E. coli O103, heter det i en melding fra Gilde Norsk Kjøtt. Det viste seg senere at smittekilden var morrpølse fra datterselskapet Terinas anlegg i Sogndal. Der er aktiviteten fremdeles sterkt redusert.

– Omsetningen i Gilde-konsernet totalt har imidlertid økt med 3,4 prosent hittil i år. Det viser at vi har flere bein å stå på, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundquist til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

175 tonn

Likevel er det vanskelig å skjule det faktum at E. coli-skandalen har rammet konsernet hardt. Styreleder Harald Mork er  ikke overrasket over det svekkede resultatet, ikke minst sett i lys av den alvorlige situasjonen Gilde har vært i siden 24. februar.

– For å sikre liv og helse har vi trukket tilbake 175 tonn kjøttprodukter, og satt store ressurser inn på å finne smittekilden i samarbeid med myndighetene. E. coli-kostnadene på 90,1 millioner kroner innbefatter nedskriving av råvarer med omsetningsforbud eller som er sperret for salg, kostnader ved tilbaketrekking og produksjonsstans av kjøttdeig og spekepølser. Konsernet har inntektsført 36 millioner i aksjegevinster, sier Mork.

-Null feil

Kommunikasjonsdirektør Sundquist sier at Gilde nå skal gjøre sitt for å fortjene forbrukernes tillit. Blant annet har konsernsjef Axel Krogvig vært i kontakt med lederne ved alle Gildes 72 anlegg. Det har også vært møter med de ansattes representanter.

Og konsernsjefen har framført klar tale:

– Jeg har iverksatt en handlingsplan der målet er null feil på hygiene og produktkvalitet.

Dette er et viktig arbeid for at Gilde Norsk Kjøtt kan styrke tilliten hos forbrukerne, sier Krogvig, og legger til at det er tilfredsstillende at salget av kjøttdeig nå er på vei tilbake til samme nivå som fjoråret.

– Det er også tilfredsstillende at driften ved konsernets øvrige anlegg i perioden er bra, sier han. (ANB).

DYR PØLSE: E.coli i Sognemorr har gitt Gilde en smell på 90 millioner minus i årerts fire første måneder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media