Norges dyreste strandpalasser

Det settes stadig nye prisrekorder for hytter ved sjøen. Et meklerfirma har ei liste med over 100 personer som vil gi mer enn fem millioner for hyttedrømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har gått gjennom de dyreste strandeiendommene som er solgt i Norge. Bildene av de aller dyreste ser du til høyre.

Markedet for dyre luksushytter ved sjøen er langt bedre i år enn i fjor. Nylig solgte Ola Mæle landstedet sitt i Blindleia for 30- 35 millioner kroner.

Men aller dyrest er det i Tjøme kommune i Vestfold, viser prisstatistikk fra Prognosesenteret. Indrefileten er Røssesundet.

-  Dette er Tjømes svar på Blindleia, sier daglig leder Tore Solberg i meklerfirmaet Georg Solberg AS.

På folkemunne kalles områdene langs sundet for både «Millionærsundet» og «Gullkysten».

FAKTA

Norges dyreste hyttekommuner

Gjennomsnittspriser for omsatte hytter i 2003:
Tjøme:
2 306 310 kr
Øyer: 2 250 145 kr
Kragerø: 2 113 863 kr
Lillesand: 2 009 275 kr
Asker: 1 955 333 kr

Kilde: Prognosesenteret

Her bor blant andre mangemillionærene Egil Stenshagen, Celina og Hermine Midelfart, Jan Petter Collier og Dagfinn Sundal. Her har Schibsted-familien Nagell-Erichsen sin egen lille øy, og i bukta rett innenfor dem ferierer Kjell Almskog.

VIP-liste

Og flere er på utkikk: Meklerne i Georg Solberg AS har ei liste på over hundre personer som er villige til å bla opp fem millioner kroner eller mer for hyttedrømmen i Vestfold.

-  Det er vår VIP-liste, sier mekler Didrik Schou.

Også Meglerhuset Sædberg i Kristiansand har tilsvarende lengde på sin liste over interesserte kjøpere i den sørlandske skjærgården.

Flere av interessentene på listene kan betale langt over 20 millioner for det «riktige» landstedet.

For tida averteres 55 hytter til over 4 millioner kroner via nettstedet finn.no.

-  Rekordene står for fall. Vi forventer en solid prisvekst for hytter i de fleste prisklasser, sier administrerende direktør Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Prisvekst

Ifølge SSB steg antall omsatte fritidseiendommer i første kvartal med hele 37 prosent fra året før:

-  Interessen har vært laber de siste to åra, særlig for de dyreste hyttene. Men i august i fjor snudde folks holdning til økonomien til optimisme. Samtidig fikk vi rentenedgang. I god norsk tradisjon hopper alle ned fra gjerdet samtidig, og vi får kamp om objektene og budrunder, sier Bjørn-Erik Øye, som spår spesielt sterk prisvekst for kysthyttene:

-  Rett og slett fordi det er en begrenset vare. Byggeforbud i strandsonen øker prisen på hyttene som allerede ligger der, sier han.

-  Det foregår et eierskifte langs kysten, fra de tradisjonelle eierne til de kapitalsterke, sier Gunnar S. Sædberg.

LARKOLLEN, 24,1 MILL. Mustad-familien solgte i 2000 eiendommen «Festningen» ved Larkollen til Odd Lofterød, sjefen i Odlo Sports Group.
LARVIK, 20 MILL. For to uker siden ble denne eiendommen i Viksfjord ved Larvik solgt. Kjøperen måtte bla opp drøyt 20 millioner kroner.
TJØME, 20 MILL. I slutten av mai kjøpte Nutrilett-gründer Lars Høie en storslagen eiendom på over 90 mål på holmen Froungen ved Tjøme.
SANDEFJORD, 16 MILL. På andre sida av fjorden, på Vesterøya, ble denne «hytta» solgt med sandstrand, fem mål tomt og utsikt over havgapet.
SELGER TIL FIFFEN: Tore Solberg selger eiendommer i Røssesundet.
BLINDLEIA, 30- 35 MILL. Ola Mæle solgte for to uker siden landstedet på Åkerøya i Blindleia til Karl Johan Sunde, til ny prisrekord for fritidseiendommer.
BLINDLEIA, 19 MILL. Sjefen for matvarekjedene Ultra og Meny, Christian Stabell Eriksen, hadde inntil mai prisrekorden i Blindleia for kjøpet av hytta si i 1999.
HOMBORSUND, 17,8 MILL. Eks-NHO-president Jens Ulltveit-Moe fikk tilslaget på landstedet Dannevigen ved Homborsund i Grimstad i vår.
TJØME, 17,8 MILL. Kjell Almskog satte i 2001 Vestfold-rekord da han kjøpte nabohytta til Midelfart-familien i Røssesundet, Tjøme.
TJØME, 16,5 MILL. Lengst nord i Røssesundet, ved Gåsøodden, kjøpte skipsreder Anders Wilhelmsen hytta si i 2000. 16,5 millioner betalte han.
SANDEFJORD, 16 MILL. Investor Øystein Stray Spetalen betalte 16 millioner i 1997 for eiendommen på Berganodden på Østerøya utenfor Sandefjord.