Norges dyreste sykehus

SKIEN (Dagbladet): Telemark sentralsjukehus i Skien er landets dyreste per pasient. Helt i den andre enden av statistikken finner vi Rjukan sykehus, som nå vurderes nedlagt for å bekoste pengesluket ved TSS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sykehusstatistikken fra Norsk institutt for sykehusforskning opererer Telemark sentralsjukehus med en kostnadsøkning siste år på 22 prosent per sykehusopphold.

Landsgjennomsnittet for et sykehusopphold for disse store sykehusene er 25800 kroner.

Telemark sentralsykehus slår imidlertid alle kjente rekorder med en kostnad per opphold på 29 300 kroner.

Formidabel økning

- Utgiftsøkningene ved sykehuset var ganske formidable, men vi fant ingen feil. Sykehuset selv nevnte en dyr flytteprosess i 1997 som hovedforklaring på utgiftsutviklingen, sier forsker Lars Rønningen ved Norsk institutt for sykehusforskning i Trondheim til Dagbladet.

Han vurderer kostnadsøkningen ved sentralsykehuset i Telemark som «temmelig ekstrem».

Blant landets største sykehusinstitusjoner, regionsykehusene, var det Haukeland som kom best ut av utgiftsstatistikken.

Av våre fem sykehus i denne kategorien - Rikshospitalet, Ullevål sykehus, Regionsykehuset i Trondheim, Regionsykehuset i Tromsø, Haukeland sykehus og Ullevål sykehus i Oslo - har Ullevål de høyeste utgiftene per pasientopphold.

De minste er best

Nok en gang er det de aller minste sykehusene, vel å merke med fullverdig sykehustilbud, som kommer best ut av konkurransen om å holde kostnadene nede.

Disse drives rimeligst og mest effektivt. Orkdal sykehus i Orkanger i Sør-Trøndelag, og Rjukan sykehus i Øvre Telemark er blant de med lavest utgift per pasientopphold.

Disse sykehusene opererer med en utgift på hele 18 prosent under landsgjennomsnittet.

Sliter tungt

Men pengesluket ved landets minst veldrevne sykehus må bekostes: Totalt må fylkeskommunen gjøre innsparinger på 50 millioner kroner.

Konsulentfirmaet Helseplan foreslår nå tilnærmet nedleggelse av lokalsykehusene i Kragerø og på Rjukan, til massive protester fra sør og nord i Telemark.

Fylkesordfører Andreas Kjær (Sp) vurderer forslaget som «farlig interessant».

- Vi er inne i en ekstraordinær periode. Flytting av akuttfunksjon som ble samlet i Skien, store ombygginger samt bemanningskrise i 1997, er hovedgrunnene til at vi kommer dårlig ut. Disse problemene må vi slite med i flere år, men vi er på rett vei, sier en hardt presset sykehusdirektør ved TSS, Arne Rui, til Dagbladet.