Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges eldste er død

Landets eldste person døde lørdag kveld, 110 år gammel. Olav Hovatn fra Froland i Aust-Agder var dimittert fra forsvaret da første verdenskrig startet og var 62 år da Elvis Presley debuterte som plateartist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovatn var tunghørt, men klar til det siste. Like før påske ble han svakere, og i påsken var han innlagt på sykehus i tre dager. Han døde på Froland sykehjem klokken 20.55 lørdag kveld, med sine nærmeste rundt seg, skriver Fædrelandsvennen.

Den spreke bonden og tømmerfløteren fikk oppleve fire konger, tre århundrer, to verdenskriger og en unionsoppløsning. Han var godt orientert om samtiden og abonnerte på lokalavisen Agderposten til det siste.

Trimgeneral

Olav Hovatn ble født 23. oktober 1892, to år etter at Knut Hamsun ga ut romanen «Sult». I 1917, samme år som bolsjevikene tok makten i Russland, giftet han seg med odelsjenta Ingeborg fra nabogården. Sammen flyttet de inn på gården Stølemarka i hjemkommunen Froland i Aust-Agder i 1927, året før Arbeiderpartiet dannet sin første regjering i Norge.

I 1913, like før han dimitterte fra forsvaret, kommanderte korporal Hovatn sine soldater på Gimlemoen. I 1999 fikk Hovatn stempelet «trimgeneral» av NTB fordi han ledet eldretrimmen i hjembygda Froland. Blant dem han dirigerte var den da 80 år gamle datteren Gunhild Marie.

- Jeg har ingen svar på hvorfor jeg er blitt så gammel, sa Hovatn til Dagbladet da han fylte 110 i fjor høst. Til NTB utdypet han det hele.

- Det er nok mye arv. Mor ble 87 år gammel og far 84. Det var gammelt i den tiden. Men jeg tror jeg lever sunt. Jeg har aldri røykt. Jeg er ikke avholds, men har heller aldri drukket meg full, sa Hovatn som var far til ni, bestefar til 17 og oldefar til 32.

Bodde alene

Fram til han var 108 år gammel bodde Hovatn hjemme på gården i Froland. Da mente han tiden var inne til å flytte på aldershjem. Men Hovatn var ikke snauere enn at han som 109-åring giftet bort det eldste av sine oldebarn.

- Jeg kjente henne nesten ikke igjen, så fin var hun, sa den spreke herren til Fædrelandsvennen. Året før feiret han 80-årsdagen til en av sine sønner - og var den siste som gikk!

Unionsoppløsningen i 1905 mintes Hovatn godt. 12-åringen husket spesielt soldatene som vendte hjem, fortalte han P4. Selv var han sikker på at alle i Froland var glad for å bli kvitt svenskene.

- Men i Mykland var det visst én som stemte imot. De fant aldri ut av det. Men myklendingene hadde én mistenkt, fortalte Hovatn Dagbladet på sin 110-årsdag.

To år senere, i 1907, så Hovatn en automobil for første gang.

- Den bråkte noe helt gyselig, durte som et gammelt treskeverk, kunne han fortelle. Det gikk over 50 år før han kjøpte sin første bil. Det skjedde i 1964, samme år som sønnen Olav overtok gårdsdriften.

PS: Laura Svehaug fra Stadlandet er trolig Norges eldste person gjennom tidende. Hun døde i 1998, 111 år gammel. Verdens gjennom tidende eldste person er ifølge Guinness Rekordbok Jeanne-Louise Calment som var 122 år og 164 dager da hun døde i 1997.

(NTB-Mats Rønning)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media