<strong>- BRINGER KRIGEN HJEM:</strong> PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener Norges engasjement i Afghanistan bringer krigen hjem.  I stedet for at vårt engasjement i Afghanistan beskytter oss mot terrorisme, er dette tvert imot en begrunnelse for terroristene å rette et angrep mot Norge, mener han. Her fra da norske soldater fra Telemark Bataljon dannet en jernring da Afghanistans president Hamid Karzai besøkte Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan i 2008. Foto: Forsvaret/Scanpix
- BRINGER KRIGEN HJEM: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener Norges engasjement i Afghanistan bringer krigen hjem. I stedet for at vårt engasjement i Afghanistan beskytter oss mot terrorisme, er dette tvert imot en begrunnelse for terroristene å rette et angrep mot Norge, mener han. Her fra da norske soldater fra Telemark Bataljon dannet en jernring da Afghanistans president Hamid Karzai besøkte Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan i 2008. Foto: Forsvaret/Scanpix Vis mer

- Norges engasjement i Afghanistan bringer krigen hjem

PRIO-direktør og terrorekspert Kristian Berg Harpviken mener begrunnelsen for å være i Afghanistan - å beskytte Norge mot terrorisme - fungerer mot sin hensikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): PST opplyste i dag at de har pågrepet tre personer knyttet til al-Qaida som skal ha planlagt et terroraksjon. Men de nektet samtidig å opplyse om de tre skal ha planlagt aksjoner mot Norge.

Direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO) Kristian Berg Harpviken mener - dersom de planla en aksjon mot Norge - at det er Norges engasjement i Afghanistan som er det sannsynlige motivet.

- Afghanistan-engasjementet er motivet - Vi er i Afghanistan av hensyn til norske sikkerhetshensyn. Det en dobbeltbetydning ved det, sier Harpviken og fortsetter:

• - Det ene er at vi er medlemmer av NATO, som sees på som den største garantisten for norsk sikkerhet. Det er en begrunnelse vi hører lite, men som åpenbart er den viktigste.

• - En annen begrunnelse for å være i Afghanistan er å beskytte Norge mot internasjonal terrorisme, og det er denne begrunnelsen vi stadig hører fra norske myndigheter.

- Det går det an å sette spørsmålstegn ved vårt engasjement i Afghanitan når folk tilknyttet al-Qaida blir pågrepet i Norge. I stedet for at deltakelsen beskytter oss mot terrorisme, er dette tvert imot en begrunnelse for terroristene å rette et angrep mot Norge, mener han.

- Bringer krigen hjem - Norges engasjement i Afghanistan bringer på den måten krigen hjem. Ayman al-Zawahri, som omtales som Al-Qaidas nummer to, har ved to tilfeller benevnt Norge med navn som mulige mål.

Harpviken understreker at alle landene som deltar i Afghanistan er mål for terroristgrupperingene, og at de største deltakerlandene har vært primærmål.

- Men de har også hatt angrep mot mindre land for å skape splid i alliansen og for å få noen til å trekke seg ut. Et eksempel på det er terrorangrepet i Madrid i 2004 der 191 døde.

- Ikke bakgrunn i karikaturstrid Han tror ikke Muhammed-karikaturene kan være et motiv, som noen eksperter har spekulert på tidligere i dag. Harpviken mener de radikale innenfor Islam knytter Danmark, og ikke Norge, til karikaturene.

- Men det er klart at det ikke er utenkelig at man kan ha hatt som hensikt å bruke Norge som base for planlegging av et angrep mot Danmark, men ser ikke at Norge skal være mer attraktiv enn andre land innenfor Schengen-området.

• Dagbladets Morten Strand: Møtested Afghanistan

SETTER SPØRSMÅLSETEGN VED NORGES ENGASJEMENT I AFGHANISTAN: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken

Foto: PRIO
SETTER SPØRSMÅLSETEGN VED NORGES ENGASJEMENT I AFGHANISTAN: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken Foto: PRIO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer