- Norges engasjement i Afghanistan bringer krigen hjem

PRIO-direktør og terrorekspert Kristian Berg Harpviken mener begrunnelsen for å være i Afghanistan - å beskytte Norge mot terrorisme - fungerer mot sin hensikt.

- BRINGER KRIGEN HJEM: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener Norges engasjement i Afghanistan bringer krigen hjem.  I stedet for at vårt engasjement i Afghanistan beskytter oss mot terrorisme, er dette tvert imot en begrunnelse for terroristene å rette et angrep mot Norge, mener han. Her fra da norske soldater fra Telemark Bataljon dannet en jernring da Afghanistans president Hamid Karzai besøkte Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan i 2008. Foto: Forsvaret/Scanpix
- BRINGER KRIGEN HJEM: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener Norges engasjement i Afghanistan bringer krigen hjem. I stedet for at vårt engasjement i Afghanistan beskytter oss mot terrorisme, er dette tvert imot en begrunnelse for terroristene å rette et angrep mot Norge, mener han. Her fra da norske soldater fra Telemark Bataljon dannet en jernring da Afghanistans president Hamid Karzai besøkte Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan i 2008. Foto: Forsvaret/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): PST opplyste i dag at de har pågrepet tre personer knyttet til al-Qaida som skal ha planlagt et terroraksjon. Men de nektet samtidig å opplyse om de tre skal ha planlagt aksjoner mot Norge.

Direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO) Kristian Berg Harpviken mener - dersom de planla en aksjon mot Norge - at det er Norges engasjement i Afghanistan som er det sannsynlige motivet.

- Afghanistan-engasjementet er motivet - Vi er i Afghanistan av hensyn til norske sikkerhetshensyn. Det en dobbeltbetydning ved det, sier Harpviken og fortsetter:

• - Det ene er at vi er medlemmer av NATO, som sees på som den største garantisten for norsk sikkerhet. Det er en begrunnelse vi hører lite, men som åpenbart er den viktigste.

• - En annen begrunnelse for å være i Afghanistan er å beskytte Norge mot internasjonal terrorisme, og det er denne begrunnelsen vi stadig hører fra norske myndigheter.

- Det går det an å sette spørsmålstegn ved vårt engasjement i Afghanitan når folk tilknyttet al-Qaida blir pågrepet i Norge. I stedet for at deltakelsen beskytter oss mot terrorisme, er dette tvert imot en begrunnelse for terroristene å rette et angrep mot Norge, mener han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer