Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges farligste menn

På en liste som er spredd i Oslo navngis hovedstadens farligste menn, de fleste kjente kriminelle. Torpedoer, drapsmenn, storhelere, narkotikaforbrytere og voldsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag fikk Dagbladet tilgang på en kopi av lista. Kopier av originalen skal være flere personer i hende.

Idrettskjendiser

De fleste av navnene er «gamle» kjenninger av politiet. To av navnene på lista har vært blant Norges desidert beste idrettsmenn. Begge var for få år siden i den absolutte verdenstoppen i sine respektive idretter. I flere år figurerte de daglig på avisenes sportssider.

I dag er mennene fryktet, og av politiet antas de å være blant Norges farligste og mest skruppelløse forbrytere.

- Ukjent dokument

- Dette dokumentet er helt ukjent for oss i politiet, sier politiførstebetjent Øyvind Herstad ved personspaningen ved Oslo politidistrikt.

Herstad ønsker ikke å kommentere personene som er navngitt i dokumentet.

- Lista er meget interessant, men jeg kan helt bestemt avkrefte at dette er et offisielt dokument som brukes av politiet, sier Herstad til Dagbladet.

Farlige menn

Dokumentet som Dagbladet fikk tilgang til, viser fullt registreringsnummer, bilmerke, navn og beskrivelse av personene som enten eier eller disponerer bilene.

I går kveld dobbeltsjekket Dagbladet opplysningene både mot det offisielle kjøretøysregisteret og med kilder i politiet. Opplysningene i dokumentet stemmer med den kartlegging politiet har foretatt av det organiserte kriminelle miljøet i Norge.

Minst en av personene som er navngitt, er tidligere dømt for drap, en annen er fortsatt siktet for overlagt drap.

En kilde i politiet sier det slik:

- For å lage en slik liste må du ha tilgang til strafferegisteret. Mennene som er navngitt, har i hvert fall en ting til felles; de er storkriminelle, sier politikilden.

Kriminelle

Ved Oslo politidistrikt ønsket ingen å kommentere lista, utover det at politiførstebetjent Øyvind Herstad ved personspaningen fastslår at dokumentet ikke er et offisielt politidokument.

- Det er helt umulig å vite hvem som har systematisert opplysningene. Men jeg har en forståelse for at noen i politiet kan bli mistenkt for å ha laget dokumentet, sier en sentral person i politiet.

Grove forbrytelser

Mennene som er navngitt, er alle kjente kriminelle. Flere av dem har også «jobbet» sammen. Et annet fellestrekk for de som blir navngitt, er at de i alle år har hatt et særdeles anstrengt forhold til politiet.

Dagbladet er også kjent med at flere av navnene har vært i søkelyset for flere grove forbrytelser de siste månedene. Både ran, grov vold og andre vinningsforbrytelser.

De 29 kjøretøyene som er registrert i dokumentet, benyttes av kjente kriminelle, flere av dem er kjent for å gå med skytevåpen.

De to idrettskjendisene var i går kveld ikke tilgjengelige for Dagbladet. Begge har lenge vært i politiets søkelys, de er mistenkte for å være bakmenn i store narkotikasaker. En av idrettskjendisene er ikke tidligere straffedømt for alvorlige forbrytelser.

19 av norsk

opprinnelse

33 forskjellige navn er oppgitt i dokumentet. Av de 33 er 19 av mennene norske, de resterende 14 er av utenlandsk opprinnelse.

For å lage en slik liste må du ha tilgang til strafferegisteret.