Norges fattigste kommune

EIDSVOLL (Dagbladet): Han er Norges fattigste ordfører og kan ikke love flere barnehageplasser. - Hvis jeg hadde vært like rik som Bykles ordfører, ville en bedre skole kommet først, deretter barnehager, sier Terje Teslo (Sp) i Eidsvoll kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sitter i sandkassa i Vilberg barnehage og forklarer hvordan det er å styre landets fattigste kommune. Kinoen er stengt, svømmehallen tørr og datasatsingen i skolen utsatt. 13 millioner er høvlet av årets budsjett.

Barnehagedekningen er fire ganger så dårlig som i Bykle, og prisen høy: En familie med to inntekter (460000) betaler 4200 kroner hvis de er så heldige å få plass.

Tøft

- Det er tøft å styre når det er så mye nedskjæringer, men i det minste har vi kontroll over økonomien. Folk merker godt at skolen, barnehager og kulturen mangler penger, men jeg tror ikke de føler at de lever i landets fattigste kommune, sier Teslo. Han ble litt overrasket over bunnplasseringen, men økonomisjefen stakk i går hodet innom ordførerkontoret og opplyste om at det ikke er første gang.

- Vi håper det ikke blir nødvendig å skjære mer, men hvis lønnsoppgjøret blir dyrt, må vi for alvor diskutere om det er områder vi må bestemme oss for å kutte helt ut. Kulturtilbud og tilskudd til lag og foreninger er det som er mest utsatt, i tillegg til at vi må vurdere om andre kan drive noen tjenester billigere enn oss, sier Teslo.

Gardermoen

Grunnen til den skrale økonomien er enkel: Eidsvoll ligger nær Gardermoen og flere folk flytter til enn fra. Behovet for flere tjenester stiger, samtidig som de har lave skatteinntekter og mange innbyggere fra før.

En mer rettferdig fordeling er vedtatt, men gjennomføringen er utsatt. I mellomtida skal Eidsvoll og de andre kommunene i samme situasjon være med på å betale for dem som henger etter.

Når Eidsvoll nå etter det nye Rattsø-systemet får 30 millioner, må de betale 25 tilbake i kompensasjon til dem som får mindre. Inntil videre.

- Vi får det bedre når Rattsø slår gjennom, sier Teslo.

tore.gjerstad@dagbladet.no

FATTIG: Ordfører Terje Teslo i Eidsvoll kommune kan ikke love flere barnehageplasser.