Norges flagg er nazisymbol

Nynazister og høyreekstreme i Europa uniformerer seg med norske symboler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRATISLAVA (Dagbladet): Norges flagg, riksløven og stedsnavn som Tønsberg, Hammerfest, Narvik og Nordland er sentrale designelementer.

Klesmerket med det norskklingende navnet «Thor Steinar» er blitt topp gatemote blant høyreekstreme og nynazister særlig i tidligere Øst-Tyskland og det øvrige Øst-Europa. Tyske og tsjekkiske myndigheter aksjonerte mot klesfabrikanten i november i fjor fordi hovedlogoen var en tilnærmet kopi av en SS-logo.

Ungdommer er også blitt bøtelagt for å bruke klær med denne logoen på.

Nazisymboler er totalforbudt i Tyskland, og klesmerket ble erklært forbudt etter en kontroversiell dom i Brandenburg i fjor høst. I tillegg til nazisymbolikk er alle klær fra «Thor Steinar» også merket med det norske flagget. Noen steder er merket festet bare i nakkesømmen, men svært mange plagg har det norske flagget og riksløven som hovedelementer i designen.

Forfølges juridisk

En slik bruk strider mot internasjonale konvensjoner når det gjelder misbruk av nasjonalsymboler.

-  Det er ikke noe som UD ser med særlig blide øyne på. Til nå har dette vært ukjent for UD, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet.

Saken ble før helga tatt opp med Norges ambassade i Berlin, som skal forfølge den videre juridisk i Tyskland.Dommen mot klesfabrikanten «Thor Steinar» i tysk rett åpnet for konfiskering og ødelegging av klær. Lagerlokaler ble like etter raidet og forseglet av politiet.

<strong><b> NYNAZISTMOTE:</strong> </b> Norges flagg, riksløven og norske stedsnavn er symboler på europeiske nynazisters moteklær. Klesmerket «Thor Steinar» forfølges nå av den norske stat for misbruk av nasjonalsymboler. Bildet er arrangert. Foto: Kristin Svorte
NYNAZISTMOTE: Norges flagg, riksløven og norske stedsnavn er symboler på europeiske nynazisters moteklær. Klesmerket «Thor Steinar» forfølges nå av den norske stat for misbruk av nasjonalsymboler. Bildet er arrangert. Foto: Kristin Svorte Vis mer

-  Konfiskeringen er en del av vår nulltoleransestrategi mot høyreekstremistene, erklærte aktor Gerd Schnitter om det omfattende tiltaket mot nynazistenes klesvaner.

Endret logoen

Den rettslige kjennelsen var også kontroversiell fordi disse klærne er blitt kjøpt av et betydelig antall ungdommer som ikke har vært klar over logoens nazireferanser. Også i Tsjekkia ble en rekke butikker raidet og stengt av politiet.

«Thor Steinar»-produsentene forandret logoen til et andreaskors, og dermed er klærne igjen i salg. Klærne er produsert i Tyrkia av tyskerne Axel Kopelke og Uwe Meusel. Meusel avviser i tyske medier at «Thor Steinar» er nynazistiske klær, og mener det ikke er produsentens feil at klærne er populære blant høyreekstreme.

Flere steder har lokalbefolkning og antifascister demonstrert mot butikker som selger «Thor Steinar»-produkter, blant annet i bydelen St. Pauli i Hamburg.

Selges i Slovakia

Til tross for at klær med den gamle logoen er forbudt, finnes klærne fortsatt både i kataloger og butikker. Dagbladet fant selv store mengder klesplagg med den forbudte logoen i en forretning i Bratislava.

-  De er kanskje forbudt i Tyskland, men her er de lovlige, sier jenta bak disken. Hun vil ikke stå fram med navn.

Logoen viser en pil som er delt av et lyn. Dette oppfattes som en kombinasjon av Tyr-runen - som ble brukt som symbol på armbåndene til avgangselever fra nazi-akademier i 1930-åra - og den såkalte Ulveengelen. Det emblemet ble båret av flere Waffen SS-enheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer