- FORHASTET: Irans ambassadør, Seyed Hossein Rezvani, avviser at den iranske tobarnsmoren som angivelig har blitt dømt til døden ved steining vil bli steinet, og mener Norges fordømming er forhastet. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
- FORHASTET: Irans ambassadør, Seyed Hossein Rezvani, avviser at den iranske tobarnsmoren som angivelig har blitt dømt til døden ved steining vil bli steinet, og mener Norges fordømming er forhastet. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

- Norges fordømmelse er forhastet og uakseptabel

Irans ambassadør går krast ut mot utenriksdepartementet, som fordømmer steining av iransk tobarnsmor. Ambassadøren avviser også at kvinnen vil bli steinet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Irans ambassadør Seyed Hossein Rezvani ble i dag kalt inn på teppet i forbindelse med dødsdommer i Iran. Bakgrunnen for møtet var den angivelige dommen mot den iranske tobarnsmoren Sakineh Ashtiani.

I etterkant av møtet kunne statssekretær Espen Barth Eide opplyse at Norge fordømmer dødsdommene og spesielt saken mot Ashtiani.

Hun skal ha blitt dømt til døden ved steining for angivelig utroskap, men ambassadør Rezvani forteller til Dagbladet at saken mot Ashtiani ikke er avgjort, og avviser at hun vil bli steinet.

- Forhastet - Jeg uttrykte misnøye overfor statssekretær Espen Barth Eide. Jeg forsto med en gang at han ikke hadde nok informasjon om saken, og ga han dermed mer informasjon for å gjøre saken mer klar for ham, sier ambassadøren til Dagbladet.

Han er klart skuffet etter møtet med Barth Eide, og reagerte blant annet på at nyheten om møtet var ute før han kom og at han ble møtt av en fotograf i inngangen i utenriksdepartementet.

- Dette er uakseptabelt. Spesielt siden saken ikke er avgjort, vil enhver kritikk være forhastet, sier Rezvani.

- Den juridiske prosessen er fremdeles i gang, og enhver kommentar rundt saken hennes vil være å blande seg inn i selvstendigheten i det juridiske systemet i Iran.

- Politisk kampanje Han mener Norge viser dobbelmoral og er en del av en politisk kampanje for å sette press på landet.

- Jeg vil si, på grunn av behandlingen vi har fått, at hele problemet har blitt dratt i gal retning. Det er en unnskyldning for å sette i gang en politisk kampanje mot Iran, mener han.

Han mener det hadde vært bedre å diskutere temaet i et møte, eller eventuelt via en enkel telefonsamtale.

KALTE INN AMBASSADØREN PÅ TEPPET: Statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet. Foto: Heiko Junge / Scanpix
KALTE INN AMBASSADØREN PÅ TEPPET: Statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Det er uheldig at det skal gå så langt at jeg skal bli kalt inn til utenriksdepartementet, mener Rezvani.

Mener Norge bør kalle inn Canada Han forklarer at han på bakgrunn av demonstrasjonene i forbindelse med G20 i Canada spurte om Barth Eide hadde planer om å kalle inn den kanadiske ambassadøren.

- Under G20 var politiet svært voldelig mot fredlige demonstranter, i tillegg var det en vestlig journalist som ble arrestert og behandlet forferdelig av kanadiske politifolk.

- Jeg spurte Barth Eide om han ville ivareta menneskerettigheter framfor å sette i gang politiske kampenjer.

Han påstår at steining ikke lengre er en praksis de bruker i Iran, og understreker at Ashtiani ikke vil bli steinet.

- BLIR IKKE STEINET: Ifølge ambassadør Seyed Hossein Rezvani blir ikke tobarnsmoren Sakineh Ashtiani steinet, slik tidligere hevdet. Foto: Iran Human Rights
- BLIR IKKE STEINET: Ifølge ambassadør Seyed Hossein Rezvani blir ikke tobarnsmoren Sakineh Ashtiani steinet, slik tidligere hevdet. Foto: Iran Human Rights Vis mer