Norges første akevittbar åpnet

TRONDHEIM (Dagbladet): I ei tid med stadig nye snaps og shots på barkartet vil Torbjørn Bergem slå et slag for den norske akevitten. I går åpnet han landets første akevittbar i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensikten er å få flere til å drikke det norske brennevinet, med tradisjoner helt tilbake til 1531. Ikke bare til julematen, men året rundt.

I dag finnes det mellom 16 og 18 akevittsorter på markedet, alt avhengig av årstida, og alle er naturligvis registrert i Norsk Aquavit Bar no. 1 nederst i Nordre gate.

At landets første akevittbar åpner i Trøndelag er ikke så merkelig, for det var hit erkebiskop Olav Engelbregtsson fikk sendt det krydrete brennevinet han kalte Aquavitae.

Rein vare

Det var den første tida et kraftig fuselpreget brennevin, men er etter hvert blitt utviklet til et skikkelig kvalitetsprodukt.
- I dag er den norske akevitten et reinere produkt enn for eksempel fransk konjakk, sier Torbjørn Bergem.

Han åpnet akevittbaren til stor jubel fra så vel president Jan Markus Pedersen i Trondhjems AquavitClub som Norges fremste akevittekspert, produktutviklingssjef Halvor Heuch i Arcus Produkter.

Nordens whisky


- Akevitten er Nordens whisky. Den har i dag en spennvidde i smaken på linje med whiskyen. Nettopp derfor er det så artig med en bar som gir deg anledning til å sammenlikne alle sortene, sier Halvor Heuch.

Her er noen nyttige tips til deg som vil få det beste ut av din akevitt:

  • Legg ikke norsk akevitt i fryseren.
  • Akevitt med lang modningstid bør drikkes romtemperert.
  • Akevitt skal ikke skylles ned med øl. Ta heller en slurk øl før akevitten, slik at smaken fra sherryfat og krydder blir tilbake.
  • Elegante, nøytrale akevitter brukes til lettere mat og lyse øltyper, mens kraftigere akevitter passer bedre til smaksrik mat og mørkere ølsorter.
  • Akevitt blandet med litt is eller vann («akevitt on the rocks») gjør det lettere å smake de forskjellige akevitters særpreg.
  • Akevitt kan godt brukes avec; til kaffen.
  • Gilde Non Plus Ultra regnes som akevittens Mercedes, med elegant krydderduft og flott alderspreg etter fatlagring i 120- 150 måneder.
AKEVITTBAR: Torbjørn Bergem (til høyre) åpnet i går landets første akevittbar i Trondheim, til stor jubel fra president Jan Markus Pedersen i Trondhjems AquavitClub.