Første norske mistillitsforslaget

Norges første Ap-regjering holdt bare 18 dager

Ville erstatte kapitalisme med sosialisme.

Radikalerne: Arbeiderpartiets radikale politikk ble møtt med mistillit. Men regjeringen Hornsrud markerte starten på Arbeiderpartiet som maktfaktor i norsk politikk. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Radikalerne: Arbeiderpartiets radikale politikk ble møtt med mistillit. Men regjeringen Hornsrud markerte starten på Arbeiderpartiet som maktfaktor i norsk politikk. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Høyresiden var i sjokk. Dagen etter valget skrev Aftenposten forferdet at: «Én ting må ikke hende. Regjeringsmakten må ikke leveres til kommunistene.» Men nettopp det var i ferd med å skje. Ved valget høsten 1927 var Arbeiderpartiet blitt de store vinnerne. Og det var et ganske annet Arbeiderparti enn dagens. Innen partiet fantes fortsatt mange som ville erstatte kapitalisme med sosialisme. Om nødvendig gjennom en væpnet revolusjon.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer