Norges første IT-milliardær

Det finnes snaut 50 norske milliardærer, anslår bladet Kapital. Nå kommer en til, Hans Gude Gudesen (49) fra Fredrikstad. Minst to ting skiller ham fra andre milliardærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gudesen er arkeolog. Og han har tuftet formuen på informasjonsteknologi.

Siste ukes børshopp for selskapet Opticom (opp 20,8 prosent) bringer Gudesens papirformue over milliarden.

Han eier vel 17 prosent av aksjene i Opticom, verdt 740 millioner kroner, og har en post i internettselskapet Fast Search & Transfer (44 prosent er eid av Opticom) verdt nærmere 300 millioner kroner.

Det gjør ham til Norges første IT-milliardær.

En håndfull av dem som i dag er blant Norges rikeste startet med lite annet enn en bra idé og mer enn alminnelig god arbeidslyst. Rimi-Hagen, Olav Thon, Kjell Inge Røkke, Odd Reitan, Atle Brynestad og Trygve Hegnar er blant landets mest suksessrike gründere.

Men takket være IT-revolusjonen er Gudesen i ferd med å skrive den mest eventyrlige gründerhistorien av dem alle.

Bakersønn

Gudesen er sønn av en baker, og beskrives som en idealist. Han utdannet seg til arkeolog, men under studietida kom interessen for hvordan man kan bruke moderne teknologi i lagring av arkeologiske data. Et mangeårig forskningsarbeid ble omsider samordnet i selskapet Opticom, som ble børsintrodusert i 1997.

Markedets forventninger til selskapets revolusjonerende datalagringsteknologi har seinere mangedoblet Opticoms verdi.

Svinger

Men i et jomfruelig IT-marked svinger selskapsverdiene. Og få svinger mer enn Opticom og Fast. Det siste året har aksjekursen på Opticom vært nede i 53 kroner på det laveste. Fredag sluttet aksjen på 410 kroner. Fast-aksjen har i det unoterte markedet vært omsatt for 15 kroner på det laveste og 185 på det høyeste i løpet av det siste året.

Svingningene speiler usikkerheten om IT-aksjene virkelig representerer de verdiene som ulike anslag tyder på. Men forventninger kan være en ytterst lukrativ ting.

«Morgendagens mikrochip,» sier Opticom om sin teknologi. I sin årsrapport fra 1996 antydet selskapet en markedsstørrelse på 1500 milliarder kroner. Årlig.

Flere enn Gudesen har blitt rike på troen om at Opticom kaprer andeler i det markedet. Medgründerne Thomas Fussel og Robert Keith er sammen med investoren Tore Aksel Voldberg alle blant Opticoms 15 største aksjonærer.

Uinteressant

«Millionærfabrikken,» skriver Finansavisen om Opticom. I fabrikken inngår en rekke tidligere NTH-studenter, som gjennom forskningssamarbeid med Gudesen nå plutselig sitter på aksjeverdier de aldri hadde drømt om.

Til tross for aksjeeventyret bor Gudesen stadig i et ganske alminnelig hus i Gamlebyen i Fredrikstad.

- Pengene er ikke noe å snakke om, sier han til Dagens Næringsliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer