Norges første kjendis

Da Inger-Lise Haug smilte hallo i de tusen TV-hjem på 60-tallet, ble hun Norges første kjendis. Hun føler ikke at journalistene gikk over streken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble ikke kjendis sånn over natta, sier Norges første hallodame.

- Det gikk gradvis. Det var jo ikke så mange som hadde TV på den tida. Men jeg husker at venner og familie klumpet seg sammen utenfor elekriske forretninger for å se meg, sier hun.

Husket

Det har gått over 30 år siden Inger-Lise Haug var på alles lepper. I 1959 ble hun NRKs første hallodame. Nå har hun skiftet etternavn til Skarstein, blitt 61 år og er mer kjent som Høyre-politiker. Men fortsatt blir hun stoppet på gata av eldre mennesker som husker det Blenda-hvite smilet og den sirlige høysåten. Det synes hun bare er hyggelig.

Flere roper nå et varsku mot unødvendig grafsing i kjendisers privatliv.

Også den unge Inger-Lise Haug fikk oppleve medias interesse da hun som vakker 20-åring og tidligere modell entret TV-skjermen. Men hun føler ikke at journalistene gikk over streken.

- Det ble sjelden stilt ubehagelige spørsmål. Jeg kan huske at de av og til prøvde seg forsiktig: 'Er det noen spesiell venn...?'. Men da jeg svarte at det var min hemmelighet, ga de seg.

Kritikk

Skarstein minnes også at hun ble utsatt for TV-anmeldernes ubønnhørlige kritikk. Uten at hun tok det så veldig tungt:

I går snakket hallodamen Haug roligere og behageligere enn dagen før, kunne TV-kritikerne skrive.

- Det var jo ikke så mange programmer å melde fra den gangen, ler Skarstein.

- Tror du det er annerledes å være kjendis i dag?

- Ja, det tror jeg nok. Det kommer selvsagt an på hvordan man takler å se et bilde av seg selv i avisa. Som politiker er jeg vant til å ha en god dialog med media. Men jeg har også sett at kollegaer har fått veldig hard medfart. Jeg tror egentlig media vet veldig godt selv hvor grensene går. Og jeg er ikke blant de som mener man bør gi folket det de vil ha, understreker Skarstein.

REKLAMEOPPDRAG: Før Inger-Lise Haug fikk jobben som hallo-dame var hun fotomodell. Her reklamerer hun for nye hårfrisyrer. Frisøren bak heter Thorleif Thorleifson.
PÅ DIREKTEN: Inger-Lise hadde ingen lite TV-erfaring da hun begynnte som hallo-dame. Men hun ble mestret jobben godt, og ble populær.
I DAG: Inger-Lise Skarstein (61) er i dag styreleder for Friluftslivets fellesorganisasjon. Hun har også sittet 12 år på Stortinget for Høyre. TV-erfaringen kom godt med som politiker.