Norges første skole-kokk

Ove skal lage varm mat til ungene hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På nye Hundsund skole i Bærum skal ikke tenåringene få ty til cola og boller i storefri. Da blir det servert skikkelig, varm mat. Det skal Norges første «skole-restaurant-sjef», Ove Sjåstad, sørge for.

- Jeg gleder meg. Dette blir annerledes enn de tidligere jobbene mine, i hotell- og restuarantbransjen, sier Sjåstad til Dagbladet.

Fisk og kjøtt

Mat som laksefilet, torsk, kylling, lasagne, rikelig med grønnsaker og kanskje hjemmelaget pizza en gang i blant, vil stå på menyen når han setter i gang fra høsten.

Han er ansatt som kjøkkensjef på det som blir landets første skolerestaurant på Fornebu-skolen som skal stå klar i august.

Da starter de første 160 elevene, og alle vil få tilbud om sunn, varm lunsj hver dag.

Navnet Harddisc cafe er foreslått.

Kjedelig matpakke

VÆRSÅGOD, FORSYN DEG: Hver dag skal elevene ved Hundsund ungdomsskole på Fornebu få varm mat til lunsj. Her initiativtaker og ildsjel Liselotte Bjelke sammen med den nyansatte kjøkkensjefen, Ove Sjåstad. FOTO: AUD DALSEGG/DAGBLADET
VÆRSÅGOD, FORSYN DEG: Hver dag skal elevene ved Hundsund ungdomsskole på Fornebu få varm mat til lunsj. Her initiativtaker og ildsjel Liselotte Bjelke sammen med den nyansatte kjøkkensjefen, Ove Sjåstad. FOTO: AUD DALSEGG/DAGBLADET Vis mer

- Vi er stolte av å ha fått til dette i samarbeid med skolens ledelse. Vi synes det er viktig at tenåringene får i seg nok og variert mat når de er på skolen. Den sedvanlige matpakka kan bli både kjedelig og for lite mettende, sier Liselotte Bjelke i Snarøya Kvinne- og familielag.

Kommunen positiv

Det er kvinnelaget som har tatt initiativet til og jobbet hardt for å få til varmmat-tilbudet, og som har ansatt Sjåstad.

På skolen innredes det et storkjøkken, tilrettelagt av Bærum kommune, mens kvinne- og familielaget sørger for inventar og utstyr.

Flere av lagets ivrige medlemmer vil i beste dugnadsånd bidra med det praktiske arbeidet til å begynne med, men det er også meningen at elevene selv skal hjelpe til.

35 kroner dagen

Varm lunsj vil koste 35 kroner dagen i form av foreldrebetaling, og initiativtakerne håper at foreldre og elever vil slå til på dette. Den skal selges til selvkost, og nytes i hyggelige omgivelser.

Brus og boller koster også

- Noen vil sikkert si at dette går an bare i ressurssterke Bærum der det er pengesterke foreldre. Men når vi ser hvor mye penger ungdom overalt bruker på skolebrød, baguetter og brus o.l., mener vi at dette ikke bør være noen uoverkommelig sum.

Og tenk på hvor viktig det er at barn får nok energi til å følge med i skolearbeid og til fysisk aktivitet, sier ernæringsfysiolog Renate Hansen, som også blant ildsjelene i prosjektet.

- Det ideelle hadde selvsagt vært om et slikt mattilbudet var gratis og ble innført i alle skoler, uten foreldrebetaling, slik det er i Sverige og Finland. Men det ser ut til å sitte langt inne her i landet, derfor må man starte på andre måter, mener Bjelke.

Blir spennende

- Dette er et veldig bra initiativ, og som det blir spennende å få satt ut i livet. Her på Fornebu skal vi prøve ut nye ting, og hva er vel bedre enn en Harddisc cafe med sunn mat for de unge, sier grendeleder Bjørg Nakling ved Hundsund grendesenter.

Sentret bygges ut med både barnehage og idrettsanlegg, derfor har det ikke en rektor som sjef, men en grendeleder.

EN PORSJON:Slik ser en porsjon med laksefilet, dampede rotgrønnsaker og urtedressing ut. Elevene skal forsyne seg selv.