Norges første statlige satellitt skutt opp

Skal overvåke skip og avsløre banditter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Norges første ikke-kommersielle, skattebetalte satellitt buldret 05.52 i morges til himmels, etter en vellykket oppskyting om bord en PSLV-bærerakett fra romsenteret Satish Dhawan i Sør-India.

- Alt gikk helt prikkfritt og som det skulle, opplyser administrerende direktør Bo Andersen ved Norsk Romsenter, forvaltningsorganet som eier prosjektet.

Kommunikasjons- kluss Etter 20 minutter var den såkalte nanosatellitten på plass i en polar omløpsbane 635 km over jorda. Den bruker omlag 90 minutter på én runde rundt.

Etter innledende kluss er det nå etablert kontakt med satellitten.

- Vi skulle ha den første kontakten 07.13, men fikk det ikke til. Da ble vi nokså nervøse. Etter at vi justerte en antenne fikk vi imidlertid kontakt under neste passering. Alt ser ut til å gå bra, men det tar tid før vi vet om instrumentene virker som de skal, sier Andersen.

Sukkerbitformede og seks kilo tunge AISSat-1, ikke særlig større enn en fotball, skal brukes som et kraftig sikkerhetsredskap for sporing av skipstrafikk og kamp mot tjuvfiske og miljøkriminalitet utenfor kysten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer