Norges Fredsråd: Malala-hyllest kan virke hyklersk

Om fredsprisvinneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere vestlige toppledere har trykket Malala Yousafzai til sitt bryst, men hyllesten underslår at deres krigspolitikk har styrket fredsprisvinnerens fiender, mener Hedda Langemyr i Norges Fredsråd.

- Nobelpris-medaljens bakside er at vestlige ledere potensielt kan ta modige Malala til inntekt for Vestens feilslåtte krig mot terror, sier Hedda Langemyr fra Norges Fredsråd til Klassekampen.

Langemyr arrangerer onsdag det store fakkeltoget til ære for 17-åringen som ble skutt i hodet av Taliban i 2012, og som har blitt et internasjonalt symbol på kampen mot ekstremisme og for barns og jenters rettigheter.

Blant dem som har snakket varmt om Malala er USAs president Barack Obama, de tidligere britiske statsministrene Tony Blair og Gordon Brown, samt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Langemyr hevder vestlige ledere selv har bidratt til forsterkningen og radikaliseringen av islamistisk ekstremisme. Derfor mener hun man kan stille spørsmål om enkelte vestlige ledere virkelig spiller på lag med Malala eller ikke.

- Slik hyllest kan oppleves hyklersk når den kommer fra vestlige ledere som har spilt sentrale roller i en krigføring som ikke nevneverdig har hjulpet situasjonen for barn, jenter, eller utdanning. De kan ta henne til inntekt for det «vi alle kjemper for». Men vi kjemper ikke alltid for det samme, og i hvert fall ikke med de samme virkemidlene, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer