Norges frekkeste bankkupp

De drømte om det store ranet - og gjennomførte det. Fortsatt er 20 millioner søkk vekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutta fra Tveita i Oslo fikk med seg et svimlende antall bankmillioner da de en gang for alle gjorde 70-åras «Benny Bankboks» til en ynkelig statist. Hovedmannen - la oss kalle ham «Arve» - ble avslørt. Men 20 millioner er fortsatt sporløst forsvunnet.

Sommeren 2000 gikk «Arve» og noen få av hans betrodde, kriminelle bekjente svangre med en plan: «Arve» ville tømme en bank, bankhvelvet og bankbokser for det som var av verdier. Etter å ha foretatt undersøkelser, ble Gjensidige Nor Sparebank plukket ut som offer.

«ARVES» HISTORIE: Selv mener «Arve» at det hele startet med en uklar tanke om å gjennomføre et innbrudd i et bankhvelv. Det utviklet seg til en fullkommen slagplan - som bare lot seg gjennomføre takket være innsideopplysninger om Securitas' vaktrutiner og alarmsystemer. Gjennom fetteren til en kamerat fikk «Arve» kontakt med en nå 23 år gammel Securitas-vakt - heretter kalt «Ottar».

- «Ottar» og jeg gikk en tur alene, mens fetteren og min kompis ventet. Jeg var svært interessert i å høre om «Ottar»s jobb. Han var mobilvekter og fortalte at han hadde tilgang til nøkler og alarmkunder til alle Securitas-kunder på Oslo øst.

Ifølge «Arve» var «Ottar» interessert i et samarbeid om et forbryterprosjekt.

LA EN PLAN: Med inngående kjennskap til politiets arbeidsmetoder og hvordan kriminelle blir avslørt av mobiltelefonen, la «Arve» en plan. Og ei uke etter det første møtet på Trollvann kontaktet han «Ottar» igjen.

- Jeg ringte «Ottar» fra en telefonkiosk, slik at det ikke var noen beviselig telefonkontakt mellom oss. Vår kontakt foregikk ved at jeg ringte anonymt fra en kiosk og avtalte et møte.

Ifølge «Arve» fortalte «Ottar» at Securitas hadde delt opp Oslo i fem-seks forskjellige soner.

- «Ottar» kjørte oftest en Mercedes-kassebil, som var merket 103. Bilen hadde nøkler og kart over alarmsystemene til kundene i området.

Dessuten ble «Arve» forklart at 90 prosent av alle alarmutrykninger var feilalarmer. Opplysningen skulle få avgjørende betydning for hvorfor ligaen valgte Gjensidige Nor Sparebank på Bryn som kuppets mål.

FIKK 25000 KRONER: Felles for alle alarmsystemene var at det eksisterte en hovedenhet, eller en hjerne, hos alle kundene. Denne hjernen var koblet til et antall sensorer: bevegelsessensorer, vindussensorer, dørbrytere, linjedetektorer og seismiske alarmer.

Videre fikk «Arve» vite at Securitas hadde utviklet en antimasksensor, som avslørte forsøk på å dekke til sensorene.

Opplysningene var gull verdt.

- «Ottar» hadde gitt fortrolig informasjon om sitt arbeid i Securitas. Derfor fikk han en konvolutt med 25000 kroner i tohundrelapper, sier «Arve».

Securitas-vekteren har seinere blånektet for å ha mottatt pengene. Men ifølge «Arve» kom «Ottar» med flere forslag om mulige innbruddsobjekter.

Bankboksranet

Mandag 1. oktober 2001 ble det oppdaget at tyver i løpet av helga hadde brutt seg inn i hvelvet i Gjensidige Nor-filialen på Bryn i Oslo og brutt opp flere hundre bankbokser. Tyvene hadde tatt seg gjennom et vindu før de boret seg inn i hvelvet til banken. På forhånd var alarm og telefonlinjer satt ut av funksjon.

To menn er nå tiltalt for grovt tyveri av 20 millioner kroner.

Kilder: NTB og Dagbladet

HEMMELIGE MØTER: Etter noen hemmelige treff begynte «Arve» og «Ottar» å fabulere om ikke de virkelige store pengene ville ligge i et bankhvelv. Seks bankfilialer i Oslo ble tatt nærmere i øyesyn:

 • Gjensidige Nor Sparebank i Sæterkrysset.
 • Gjensidige Nor Sparebank på Manglerud.
 • DnB ved Sæterkrysset.
 • DnB på Ryen.
 • Gjensidige Nor Sparebank på Bryn.
 • Kreditkassen på Tveita.

  I mellomtida hadde «Arve» kontaktet «Rolf», en kjent kriminell, og drøftet mulighetene for åpne et bankhvelv. Etter spaning og vurdering av de mulige bankene falt valget på banken på Manglerud - fordi den virket «bedre» enn Bryn.

  «Ottar» fikk oppdraget med å sjekke detaljer om alarmanlegget på Manglerud, slik at de skulle kunne ta høyde for alle uforutsette ting i planleggingen.

  I vekterbilen til Securitas fant «Ottar» et kart som viste at det var montert seismisk alarm i hvelvdøra, i alle veggene og i taket, men ikke i gulvet i hvelvet. I selve hvelvet var det montert to antimasksensorer.

  TELESABOTASJE: Før det endelige bankvalget bestemte «Arve» at de måtte iverksette en test.

  En kveld «Ottar» var på jobb, iverksatte de en telesabotasje i området. Alle alarmer ble varslet gjennom telenettet, og ved å sabotere Telenor kunne «Arve» og hans medhjelpere se om et anslag mot sparebanken på Manglerud-senteret var mulig.

  Men «Ottar» kunne fortelle at det ikke var sabotasjen «Rolf» hadde utført, som hadde fått alarmklokkene til å ringe.

  Samtidig var det nemlig en vannlekkasje på Bryn-sentralen.

  - Dette ble viktig informasjon for oss. Ingen hadde blitt mistenksomme på sabotasjen, det ble sett på som en naturlig feil. Ingen reagerte på det.

  Etter å ha vraket planene om å slå til på Manglerud, ble oppmerksomheten rettet mot Gjensidige Nor-filialen på Bryn, en snau kilometer unna.

  Ifølge «Arve» hadde «Ottar» som Securitas-vakt kunnskap om at vaktselskapet bare hadde en utvendig kontroll av banken på Bryn. Kontrollen skjedde annenhver time.

  - Dersom vi kunne gjøre et usynlig innbrudd i banken, ville ikke vekteren som rykket ut, foreta seg noe, mente «Ottar». Dersom vi kom oss inn i banklokalet uten å lage synlige merker på utsiden av bygningen, kunne vi trygt sitte inne i selve banklokalet.

  USYNLIG INNBRUDD: I ettertid hevder den tidligere sjakkspilleren at det var den utro Securitas-vekteren som ga ham ideen. Og det var nettopp «Ottar» som hadde fått oppdraget å kontrollere bankfilialen på Bryn da gjengen saboterte telenettet på Manglerud.

  Tusenkronersspørsmålet var hvordan de skulle utføre et usynlig innbrudd.

  I vekterbilen hadde Securitas-vekteren et kart over banklokalet. Kartet viste at det ikke var montert «hylere», sensorer som reagerer på bevegelse og starter å hyle. Det var heller ikke tegnet utvendige hylere der «Arve» mente det var mulig å bryte seg inn.

  En kjenning ble kontaktet - og uten å vite hva det skulle brukes til, kjøpte han boreutstyr. Et gigantisk Hilti-bor - 40 cm i omkrets - ble handlet inn for nærmere 70000 kroner i Sverige. Men for å kunne bruke boret ville de trenge vanntilførsel.

  Kort tid etter gikk alarmen i banken på Bryn. Vaskehjelpa hadde ved en feil utløst alarmen. «Ottar» var på vakt og første vekter på stedet.

  - «Ottar» skjønte straks at det var en feilmelding. Men han tok seg likevel en tur rundt i banklokalet, og oppdaget at det var et tekjøkken i kjelleren, like ved hvelvet.

  KLAR TIL KUPP: Under en test av boreutstyret oppsto det problemer. Hilti-utstyret trengte både vann til avkjøling og strøm. Et aggregat ble brukt, men det avga så mye eksos at «Rolf» - som testet det ut - fant det umulig å bruke i banklokalet.

  Til tross for at «Arve» måtte utsette kuppet, hevder han at «Ottar» fikk 10000 kroner i julegratiale, som takk for informasjonen.

  Men «Rolf» jobbet fortsatt med planene. Da han sjekket stedet, oppdaget han et vindu ned til kjelleren, plassert under ei trapp i søppelrommet. Dermed var «Arve» i prinsippet klar til å utføre bankkuppet.

  Bare to problemer gjensto:

  Velge riktig tid, slik at sjansen for å bli oppdaget av noen tilfeldige nærmest ble eliminert. Det vanskeligste var likevel strømproblemet. Hvordan skulle de unngå å bruke aggregatet?

  Om lag hundre meter fra banken oppdaget de et strømrom, og med en nøkkel til strømrommet ville også strømproblemet være løst.

  Lørdag 29. september om kvelden: Først saboterte «Rolf» telenettet, etter samme oppskrift som under prøven på Manglerud.

  Om lag en time etter at Securitas hadde sjekket banken og slått fast at det nok en gang var en falsk alarm, gikk «Arve» og «Rolf» til verks.

  Utstyrt med det gigantiske Hilti-boret, strømledning og vannledning gikk de i banken gjennom vinduet under trappa.

  Sikkerhetshyleren som var plassert i rommet, hylte, men ble slått i stykker.

  For å villede Securitas ble det plassert ei blikkplate foran det ødelagte vinduet, og hengelåsen inn til søppelområdet ved trappa var byttet ut med en hengelås «Arve» hadde med seg.

  I ettertid har «Arve» forklart at det for ham er en gåte at de ikke ble tatt på fersk gjerning under selve innbruddet.

  For Securitas' utro tjener hadde ikke bare gitt informasjon til «Arves» gjeng, han hadde også orientert politiet. Gjensidige Nor Sparebank var orientert om at politiet kjente til innbruddsplanene, og hadde flyttet bankens egne penger.

  Men ved hjelp av det 40 cm store Hilti-boret boret «Arve» og «Rolf» seg inn i selve hvelvet. Der ventet 600 bankbokser.

  FULLKOMMEN SKANDALE: De tømte bankboksene og forsvant. Innbruddet ble oppdaget da bankfunksjonærene kom på jobb mandag 1. oktober.

  Skandalen var fullkommen.

  Politiet hadde blitt holdt løpende orientert om «Arve»s planer. Securitas-vekteren som hadde gitt fortrolig informasjon, hadde samtidig orientert politiet. Som igjen hadde varslet bankens ledelse om at et innbrudd var under planlegging.

  Ingen vet med sikkerhet hvor mye penger og verdier som egentlig forsvant.

  Rykter i det kriminelle miljøet gikk på at flere spritsmuglere hadde gjemt «svarte penger» i noen av bankboksene. Forsikringsselskapene og politiet har kommet til at om lag 20 millioner kroner forsvant fra bankboksene på Bryn.

  Kort tid etter det spektakulære bankbokskuppet ble «Arve» arrestert - lokket i ei felle av «Ottar».

  «Ottar» jobber ikke lenger i Securitas. Og ingen vet hvem «Rolf» er. Derimot har statsadvokaten i Oslo tiltalt «Arve» for innbruddet. Også mannen som kjøpte boreutstyret, er tiltalt for medvirkning til tidenes frekkeste bankinnbrudd i Norge.

  Og de 20 millionene?

  De er fortsatt borte.

TROLLVANN: Her, i idyllen ved Trollvann, begynte planleggingen av tidenes frekkeste bankkupp i Norge.
ÅSTEDET: Bankkuppet ble ikke oppdaget før de ansatte kom på jobb etter helga. Her er Securitas på åstedet. Ranerne kom seg inn gjennom vinduet til høyre på bildet.
FREKT: Det var her - i Gjensidige Nor Sparebank på Bryn i Oslo - at tyvene slo til. Tidenes best planlagte og frekkeste innbrudd i en norsk bank var et faktum.