Norges fremste terrormål

Dette er nordmennene som politiet frykter kan bli utsatt for terrorister: Kongefamilien, statsminister Jens Stoltenberg, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, utenriksminister Thorbjørn Jagland, tidligere justisminister Odd Einar Dørum og LO-leder Yngve Hågensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste åra har samtlige, med ett unntak, mottatt trusler. Enten direkte eller via opplysninger politiet har mottatt.

Statsminister Jens Stoltenberg er den eneste som ikke skal ha mottatt trusler mot sin person. Likevel er beredskapen rundt statsministeren den mest omfattende, ved siden av kongefamilien.

Årsaken til at politiet til enhver tid har høyest mulig beredskap rundt statsministeren, er blant annet mordet på statsminister Olof Palme i Sverige i 1986.

Truet familien

Politimesteren i Drammen og Politiets overvåkingstjeneste (POT) vurderte flere trusler som ble rettet mot Thorbjørn Jagland da han var statsminister i Norge. Etter hva Dagbladet erfarer var det i en periode også iverksatt ekstra sikkerhetstiltak rundt Jaglands nærmeste familie.

Nå må Jagland igjen forvente at det kan bli rettet trusler mot hans person, i egenskap av hans nye stilling som utenriksminister.

Hans forgjenger Knut Vollebæk hadde i perioder livvakter, som fulgte hvert skritt han tok. Trusselbildet ble da sett i sammenheng med konflikten på Balkan, og Norges rolle i Kosovo.

Konkrete trusler ble rettet mot tidligere justisminister Odd Einar Dørum. Truslene ble etterforsket, og etter det Dagbladet erfarer mente overvåkingspolitiet at truslene hadde bakgrunn i høyreekstreme miljøer. Liknende trusler skal også ha blitt framsatt mot Kjell Magne Bondevik.

Det ble i fjor vår slått full alarm og iverksatt utvidede sikkerhetstiltak rundt Bondevik og hans familie.

Hågensen

LO-leder Yngve Hågensen, som i går måtte avbryte en konferanse i Durban i Sør-Afrika og reise hjem til Norge etter at familiens hus ble totalskadd i en brann, har lenge vært ansett som et terrormål.

Tidligere i vinter mottok Hågensen og to andre i LO-systemet trusler fra nynazistiske miljøer.

I går bekreftet også politiet i Oslo at det i februar ble rettet trusler mot Hågensen, som angivelig skal ha sin bakgrunn i lønnsoppgjøret.

Yngve Hågensens kompromissløse holdning til høyreekstremister, blir av politiet ansett som årsak til at trusler har blitt rettet mot ham.

Hagen og Jensen

Også Frp-erne Carl I. Hagen og Siv Jensen har vært utsatt for trusler. Det er ingen grunn til å anta at truslene kommer fra høyreekstreme miljøer.

Det siste tiåret har også flere andre politikere opplevd anonyme trusler. Ingen av dem er satt ut i livet.

gunnar.hultgreen@dagbladet.no

svein.ove.soreide@dagbladet.no

jorgen.tangnes@dagbladet.no