Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges harde linje på asylsøkere får internasjonal oppmerksomhet

I morgen skal norsk politi sende ny buss med asylsøkere tilbake til Russland.

KAN SENDES TIL RUSSLAND:  Det kristne syriske ekteparet Dallia Samer Asaad (33) og Samer Wardeh (42) kan når som helst bli sendt til Russland med sine tre barn etter at Norge nekter å vurdere asylgrunnlaget. Familien har brukt alt de har for å komme seg til Norge via den arktiske ruten over Storskog. Når som helst kan de ble sendt til Russland. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
KAN SENDES TIL RUSSLAND: Det kristne syriske ekteparet Dallia Samer Asaad (33) og Samer Wardeh (42) kan når som helst bli sendt til Russland med sine tre barn etter at Norge nekter å vurdere asylgrunnlaget. Familien har brukt alt de har for å komme seg til Norge via den arktiske ruten over Storskog. Når som helst kan de ble sendt til Russland. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare en time inn i Russland fra den norske grensestasjonen Storskog krøp temperaturene i dag under 30 minus.

Flere internasjonale mediegiganter har nå plukket opp at Norge sender asylsøkere inn i Russland og kulda, og at Norge kritiseres av FN.

Internasjonal oppmerksomhet - Norge har begynt å bruke busser for å flytte asylsøkere over den arktiske grensa til Russland, på tross av kritikk fra FN og temperaturer ned mot 30 minus, skriver britiske The Guardian.

UNHCRs europasjef Vincent Cochetel advarte i forrige uke om at asylsøkerne som sendes til Russland kan ende opp i et ingenmannsland og fryse i hjel. Mediehusene BBC, al-Jazeera og CBS News er noen av dem som nå skriver om konflikten som raser i nordområdene.

FN: - Ikke trygt Kjernen av konflikten er dette: Regjeringen mener at Russland er et trygt land å sende asylsøkere tilbake til, men FN ser det annerledes.

- Vi er ganske enkelt ikke enig i at man kan anse Russland som et trygt land for personer som trenger beskyttelse, sa UNHCRs europasjef Vincent Cochetel til NTB.

Et advokatfirma prøvde å få utsendingene stanset av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men fikk avslag. I dag sendte ikke Politiets utlendingsenhet (PU) noen asylsøkere inn i Russland, men de planlegger å sende en ny buss i morgen.

- Vi gjør vurderinger av hvordan de skal klare seg videre, uten at jeg skal gå i detalj om det. Men siden du nevner klær, så gjør vi vurderinger av om de er godt nok kledd. Vi har et ansvar for at returen skjer på en skikkelig måte, inntil de er på russisk side, sier politioverbetjent Tor Espen Haga til NTB.

En politisk kamp Spørsmålene som skal avklares, er om asylsøkerne nå har en reell sjanse til å klage på utsendelsesvedtaket. Og ikke minst om Norge bryter internasjonale konvensjoner, slik flere humanitære organisasjoner hevder. KrF-leder Knut Arild Hareide påpekte i dag at han slettes ikke er sikker på om det regjeringen, som KrF støtter, nå gjør ikke bryter med folkeretten.

Det mens Ap og Sp fester lit til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og Venstres Trine Skei Grande har varslet omkamp på Russland-reglene.

SKRIVER OM ASYLPRAKSIS:  BBC, Al-Jazeera og The Guardian er noen av avisene som skriver om at Norge sender asylsøkere tilbake til Russland.
SKRIVER OM ASYLPRAKSIS: BBC, Al-Jazeera og The Guardian er noen av avisene som skriver om at Norge sender asylsøkere tilbake til Russland. Vis mer

I går måtte Listhaug hasteforklare seg for Stortinget.

- Politiet har opplyst til meg at alle som nå sendes ut av Norge, er personer enten med multivisum til, eller oppholdstillatelse i, Russland. Brevet fra UNHCR skal jeg gå gjennom grundig, men norske myndigheter vil ikke alltid være enig med UNHCR, sa Listhaug.

Erna: - Russland er trygt I spørretimen på Stortinget forrige uke slo statsminister Erna Solberg fast at konsekvensen av å definere Russland som et trygt første asylland, er at de som har opphold der eller har vært i Russland i transitt, må få sin asylsøknad behandlet der.

- Russland er trygt når folk fra Syria, Afghanistan og andre land har oppholdt seg der over lang tid, sa Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!