Coronavirus i Norge:

Norges hittil verste smitteuke

Folkehelseinstituttet registrerte minst 4413 nye covid-19-tilfeller i forrige uke, noe som gjør det til Norges verste smitteuke noensinne.

VERSTE SMITTEUKE: Norge registrerte flere nye smittetilfeller i forrige uke enn noensinne. Foto: Terje Pedersen / NTB
VERSTE SMITTEUKE: Norge registrerte flere nye smittetilfeller i forrige uke enn noensinne. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 000 +383
innlagt 132 -21
døde 522 +5
påvist smittet 95 600 000+514.0K
døde 2 040 000 +9.3K
Se mer

Tirsdag ettermiddag viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet at det ble registrert minst 4413 nye smittetilfeller i forrige uke. Det er det høyeste antallet nye smittetilfeller som har blitt registrert i løpet av ei uke i Norge noensinne.

Dagbladet hentet tallene fra Folkehelseinstituttets hjemmesider tirsdag ettermiddag klokka 16. Det betyr at antallet smittetilfeller sannsynligvis vil øke noe innen FHI legger fram sin ukerapport onsdag ettermiddag.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Nye vurderinger

Regjeringen innførte nye nasjonale tiltak søndag 3. januar, og man antar at man vil se en effekt av dem i løpet av nåværende uke. Helseminister Bent Høie har bekreftet overfor Dagbladet at han har gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i oppdrag å gjøre nye vurderinger av smittesituasjonen og tiltakene. Helsemyndighetene er forventet å gi regjeringen sitt svar i løpet av uka.

Tirsdag opplyste kunnskapsminister Guri Melby (V) og forskningsminister Henrik Asheim (H) til Dagbladet at studenter og foreldre må være forberedt på digital undervisning og rødt tiltaksnivå også etter at dagens tiltak utgår tirsdag 19. januar.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Uoversiktlig situasjon

I uke 53 ble det registrert 3851 nye smittetilfeller i Norge. Helsedirektør Bjørn Guldvog uttalte til Dagbladet at smittesituasjonen framsto uoversiktlig, særlig fordi det ble registrert flere smittetilfeller, samtidig som færre testet seg og andelen positive tester økte.

- Situasjonen er alvorlig og til dels uoversiktlig. Det henger naturligvis sammen med at vi har hatt mange røde dager den siste tida, og at folk har reist litt, slik at mønstrene for prøvetaking har vært litt annerledes enn til vanlig, sa Guldvog til Dagbladet og fortsatte:

- Det ser ut til at andelen som tester positivt øker i tillegg til at antallet nye smittetilfeller øker. Det er også et tegn på at situasjonen er mer alvorlig nå. Så det var nødvendig å skjerpe tiltakene, også er det veldig viktig at folk går og tester seg slik at vi får oversikt over utviklingen.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

November

Norges nest verste smitteuke er uke 46, da det ble registrert 4088 smittetilfeller. I uke 45 ble det registrert 4048 smittetilfeller, noe som gjør det til Norges tredje verste smitteuke. Disse ukene fant sted umiddelbart etter at regjeringen innførte nye nasjonale tiltak 5. november, som tilsynelatende klarte både å stoppe økningen, samt knekke kurven.

Dagens tall kan ikke sammenliknes med tallene fra mars 2020. Dette fordi helsemyndighetene anslår at vi i mars oppdaget omkring ti prosent av smittetilfellene, mens vi nå oppdager omkring 40 prosent av tilfellene. Dermed var mørketallene i mars sannsynligvis mye større enn nå.

Mars-situasjonen

I forrige uke spurte Dagbladet Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, om hvordan hun vurderte dagens smittesituasjon sammenliknet med smittesituasjonen som var i Norge i mars.

- Nå er vi bekymret for at vi ser en økning til tross for at vi har innført ganske mange tiltak, samt at vi har sett tendenser til at mange land i Europa har vanskeligheter med å få den nåværende stigningen under kontroll, og ender opp med mange innleggelser på sykehus og intensivavdelinger, samt dødsfall, sa Stoltenberg til Dagbladet og fortsatte:

- Det er noen fellestrekk med situasjonen i mars, men det er også en del som skiller. Man risikerer å få en belastning som er like høy som den var i vår i en god del lang, og noen er også høyere enn det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer