ESA:

Norges innreiseregler bryter med EØS-avtalen - åpner sak

EØS-tilsynet ESA har konkludert med at Norges innreiseregler i pandemien ikke er i samsvar med EØS-reglene om retten til fri bevegelse. Nå har de åpnet sak.

ÅPNER SAK: ESA har åpnet sak mot Norge, etter å ha funnet brudd på EØS-reglene om retten til fri bevegelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ÅPNER SAK: ESA har åpnet sak mot Norge, etter å ha funnet brudd på EØS-reglene om retten til fri bevegelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- ESA har i løpet av de siste månedene notert seg at et betydelig antall mennesker har blitt negativt påvirket av de norske innreisebegrensningene. Dette inkludere folk som har blitt hindret tilgang til egne hjem, blokkert fra å ta nye jobber eller returnere til eksisterende arbeidsplass, eller hindret i å møte partnere og familiemedlemmer, skriver ESA i en pressemelding.

ESA har nå besluttet å åpne formell sak mot Norge, etter en langvarig og vedvarende dialog med myndighetene. De ber Norge tilpasse innreisebegrensningene etter EØS-reglene.

Etter en rekke forespørsler fra ESA, har norske myndigheter svart med detaljert informasjon om reglene som begrenser innreise til Norge for ikke-norske EØS-borgere, og hvordan disse reglene anvendes, skriver ESA.

- Ikke åpenbart grunnlag

EØS-tilsynet finner det underlig at Norge nekter mange EØS-borgere innreise når tilnærmet alle som ankommer, uansett må i karantene, skriver NTB.

- Det er ikke klart hvorfor EØS-borgere som ankommer Norge for første gang, eller de som ikke er bosatt, ikke kan gjøre det samme. Det er ikke noe åpenbart grunnlag for å fastslå at den sistnevnte gruppen utgjør en større risiko for folkehelsen enn tidligere, skriver Esa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer