Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges Iran-ambassadør hasteinnkalt

Måtte svare overfor iranske myndigheter om opposisjonsleders besøk i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iranske myndigheter har innkalt den norske ambassadøren i Teheran i protest mot at en iransk opposisjonsleder skal komme på besøk til Oslo denne uken. Innkallingen kommer etter at Abdul Reza Faraji Rad, den iranske ambassadøren i Norge, reagerte sterkt på opposisjonsleder Maryan Rajavis planlagte Oslobesøk.

- I går ble jeg innkalt på kort varsel til et møte med det iranske utenriksdepartementet, der jeg ble forelagt en iransk protest i forbindelse med opposisjonslederens besøk, bekrefter ambassadør Ole Kristian Holthe i Iran.

Han vil ikke komme med videre detaljer om hva som ble sagt i møtet.

Svar om få dager

Det er nå UD som skal utarbeide et svar til protesten, som ambassadøren etter hvert skal presentere for iranske myndigheter.

- Dette kan selvsagt få betydning for forholdet mellom landene, men det er for tidlig å si akkurat hvordan. Vi får ta ett skritt av gangen, sier Holthe.

Pressetalsmann i UD, Odd Naustdal, er også tilbakeholden om detaljene i protesten.

- Det stemmer at vi har mottatt en skarp, muntlig protest i forbindelse med besøket. Vi skal nå oppklare omstendighetene, og prøve å gi et svar til iranske myndigheter i løpet av neste uke, sier Naustdal.

Regnes som terrorist

PROTEST MOT BESØK:  Iranske myndigheter forela lørdag en protest mot opposisjonsleder Maryam Rajavis kommende besøk i Oslo. Foto: Scanpix
PROTEST MOT BESØK: Iranske myndigheter forela lørdag en protest mot opposisjonsleder Maryam Rajavis kommende besøk i Oslo. Foto: Scanpix Vis mer

- Norges ambassadør har blitt tilkalt. Diplomatiske anstrengelser blir utført. Nødvendige advarsler blir gitt, uttalte Mohammad Ali Hosseini, talsmann for for Irans utenriksdepartement, om møtet med den norske ambassadøren.

I oktober ble også Belgia og Finlands ambassadører tilkalt i protest mot besøk av Rajavi, en frittalende opposisjonsleder som blir regnet som en terrorist av iranske myndigheter.

Det var i går den iranske ambassadøren i Norge først fikk tak i opplysningene om at Rajavi skal møte medlemmer av utenrikskomiteen neste uke. Da truet han med alvorlige konsekvenser for forholdet mellom Norge og Iran, hvis besøket ble gjennomført.

Vil styrte presteregimet

Rajavi, som bor i Paris, er lederen av motstandsbevegelsen NCRI, den politiske fløyen av opposisjonsgruppen Folkets Mujahedin i Iran. De ønsker å kaste den sittende regjeringen, og ser på seg selv om en legitim motstand mot presteregimet i Teheran.

Gruppen hadde militære styrker i Irak, men de ble satt ut av spill av USA etter invasjonen i 2003. NCRI står på USAs liste over terroristorganisasjoner etter anklager om vold mot sivile i Iran, og også EU definerer gruppen som terrorister.

IKKE GLAD FOR BESØKET: Utenriksdepartementet innkalte den norske ambassadøren til hastemøte. Bildet er av utenriksminister Manouchehr Mottaki.