ER KOMMET HJEM:  De norske jagerflyene som har deltatt i militæraksjonen i Libya kom i ettermiddag tilbake til Norge. Her fra Souda Air basen på Kreta.
Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix
ER KOMMET HJEM: De norske jagerflyene som har deltatt i militæraksjonen i Libya kom i ettermiddag tilbake til Norge. Her fra Souda Air basen på Kreta. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / ScanpixVis mer

Norges kampavdeling ute av Libya

F-16-flyene landet på norsk jord i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra i dag er Norge ikke lenger til stede med en kampavdeling i Libya.

- De fire siste F-16-flyene som har operert i Libya, landet på norsk jord i 14-tida i dag, opplyser kommunikasjonssjef ved ForsvPetter Hallvard Foght Lindqvist.

Pilotene som har operert flyene har mellomlandet i Danmark.

- Her skal de gjennom debrifing sammen med bakkemannskaper, operasjonsstaben og resten av styrken på totalt rundt 100 personer, sier Lindqvist.

Onsdag ettermiddag kommer de til Norge hvor de tas i mot av forsvarsledelsen og forsvarsministeren.

 - Det norske bidraget har høstet meget gode tilbakemeldinger for den jobben som vi har gjort. Det kan synliggjøres av at alt personell kommer hjem uskadd. Vi har ikke hatt noen uhell,  og materialet har fungert som det skal. Siden operasjonen startet 21. mars, har styrkene sluppet nærmere 570 bomber og vært på rundt 600 tokt, oppsummerer han.

Skal sikre beredskapen hjemme Norge vil fortsatt ha stabsoffiserer som deltar i planleggingen av aksjonen ved Natos hovedkvarter, i tillegg til at cirka 20 nordmenn deltar som personell på Natos overvåkningsfly i Libya.  

- Vårt F-16-bidrag er derimot avsluttet, bekrefter forsvarsminister Grete Faremo.

Beslutningen om tilbaketrekking ble gjort kjent for rundt en måned siden. Ifølge Faremo er det både nasjonale og internasjonale grunner til at kampavdelingen hentes hjem. 

- Det har vært viktig å sikre beredskapen hjemme. Det har også vært fokus på byrdefordeling fra Natos side og vår egen. Vi har brukt betydelige ressurser på denne operasjonen, men det har vært viktig for oss at FN-resolusjonen 1973 ble gjennomført, sier hun.

 - Har vi lykkes med dette?  

- FN-resolusjonen hadde som mål å beskytte sivile. Vi har bidratt til å hindre blodbadet i Benghazi som Kadhafi hadde utrykt seg i klare ordelag rundt. Vi har også bidratt til å svekke hans krigsmakt. Nato anslår at mer enn 50 prosent av Gaddafis militære kapasitet er ødelagt.  Men denne situasjonen vil ikke kunne løses militært. Vi har fra starten av påpekt hvor viktig det politiske er, sier hun. 

  - Libya må selv finne en vei videre. Når vi 9. august overtar det nordiske setet i den politiske kontaktgruppen så vil dette være et viktig poeng for oss.

Nato fortsetter - Er det forsvarlig å avslutte vårt kampbidrag når Gadaffi fortsatt sitter ved makten?

- Vi har fått en betydelig anerkjennelse fra våre allierte for bidraget. Samtidig har de utrykt forståelse for at vi nå reduserer våre styrker. At den allierte aksjonen kom i gang raskt, tror jeg var viktig for å hindre blodbadet.  Det er riktig nå at vi reduserer vårt bidrag som det lille landet vi er. 16 land deltar forsett med stryker, 11 med fly, og 9 med angrep på bakkemål. Dette er en alliert operasjon hvor vi deltok tungt i den første perioden, sier forsvarsministeren, som likevel gjerne skulle sett at situasjonen var annerledes.

- Helt fra starten så har jeg sagt at jeg mer enn mange andre gjerne skulle sett opperasjonen avsluttet så raskt som mulig, med grunnlag i at Gaddafi hadde gitt fra seg makten. I dag kan vi konstantere at det har han ikke gjort, selv om hans militære kapasitet er svekket.

FÅR FORSTÅELSE:  Forsvarsminiter Grete Faremo, her fra et besøk hos den norske styrken på Kreta, sier Norge får fortåelse for at vi nå henter styrkene hjem.  
Arkivfoto: Forsvaret / Scanpix
FÅR FORSTÅELSE: Forsvarsminiter Grete Faremo, her fra et besøk hos den norske styrken på Kreta, sier Norge får fortåelse for at vi nå henter styrkene hjem. Arkivfoto: Forsvaret / Scanpix Vis mer